Saturday , March 25 2023

Ion Lungu atrage atenția celorlalte primării din județ să-și amenajeze propriile adăposturi de câini  

Primarul Ion Lungu a confirmat în conferința de presă de miercuri dimineață cele relatate în cotidianul Obiectiv de Suceava unde, într-un articol referitor la un comunicat al viceprimarului Lucian Harșovschi, menționam despre exemple de câini comunitari microcipați aduși din alte localități și abandonați în Suceava.

În conferința de presă de miercuri, Ion Lungu a declarat că acest fenomen se confirmă și a prezentat două exemple, unul fiind un câine provenind tocmai dintr-o localitate situată în județul vecin, Botoșani. „Iată că ceea ce spuneam se adeverește se aduc câini și îi abandonează în municipiul Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 8 februarie.

Afirmația a fost făcută în contextul în care edilul a făcut o scurtă informare despre procedura pe care Primăria Suceava are în curs de derulare de achiziție a 600 de microcipuri și 600 de carnete de sănătate pentru câinii fără stăpân. „Ne-am modernizat și noi, și avem o aparatură care poate citi aceste microcipuri”, a spus edilul-șef.

Demersul survine înmulțirii numărului de câini fără stăpân, Ion Lungu dând de înțeles că abandonul acestora, inclusiv din alte localități, este o cauză principală. De altfel, este aceeași idee pe care a comunicat-o și viceprimarul Lucian Harșovschi alături de câteva date statistice pe care primarul Sucevei le-a reiterat în conferința de miercuri dimineață. Pe de altă parte, Ion Lungu nu s-a ferit să adreseze un reproș care poate însă a fi interpretat și ca un avertisment voalat pentru primarii altor localități unde nu sunt amenajate astfel de adăposturi, deși ar fi trebuit să le aibă.

„Nu ascund faptul că mă sună primari din jurul Sucevei din tot județul să primim câinii în adăpostul nostru. Ori, noi avem o capacitate limitată și ducem acolo doar câinii din Suceava. Mi se pare corect ca și celelalte primării, orașe mari să facă adăposturi de câini. Suntem singurul municipiu din județ care are adăpost de câini. Este o problemă care ne preocupă și o tratăm cu toată responsabilitatea. Din păcate, se aduc câini în Suceava pe ideea că lasă că-i iau ăia la adăpost”, a declarat primarul Ion Lungu.

Potrivit acestuia, 653 de câini au fost capturați de pe străzile Sucevei în 2021 pentru ca în 2022 să fie ridicați 677 de maidanezi iar anul acesta deja au fost ridicate în nici două luni 167 de câini fără stăpân. „Sigur, în acest moment adăpostul este plin. Anul trecut, spre adopție în Germania au fost dați 580 de câini. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple și în 2023. Este un număr mai mic față de anii anteriori, pentru că mulți câini au plecat la adopție din Ucraina, și mai puțini din România. Chiar dacă nu pare așa de important, în condițiile în care adăpostul nostru are 500 de locuri, în anul trecut au fost adoptați 580 de câini”, a declarat Ion Lungu.

Primarul Sucevei a ținut să precizeze că a avut discuții cu reprezentanții Asociației pentru protecția animalelor Vier Pfoten România, iar în urma acestora o campanie de sterilizare, inclusiv în locuințele particulare, urmând a fi derulată în primăvară, cel mai probabil după Sărbătorile pascale. Iar asta pentru că, momentan, cei de la asociația respectivă cu care primăria a mai colaborat de-a lungul vremii ar avea o campanie în derulare la Constanța. Pe de altă parte, edilul a specificat că nu este de acord sub nicio formă cu varianta vehiculată de unele asociații sau fundații cum că animalele fără stăpân, odată sterilizate, ar trebui să fie lăsate în libertate. (D. P.)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …