Saturday , February 4 2023

Ioan Stan: PSD nu e de acord cu privatizarea pădurilor statului şi transformarea Romsilva în societate comercială

Senatorul sucevean Ioan Stan a declarat, vineri, că Partidul Social Democrat nu este de acord sub nicio formă cu privatizarea pădurilor statului și transformarea Romsilva într-o societate comercială. ”Îi asigurăm pe români că acest lucru nu se va întâmpla cât timp ne aflăm la guvernare, indiferent de forma în care va fi rezolvat jalonul din PNRR stabilit de cei din USR și PNL. Sub acest aspect, cetăţenii ţării trebuie să ştie că cele două partide sunt responsabile inclusiv pentru acest jalon care impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale, aspect reclamat de sindicaliștii Romsilva ca factor de mare risc pentru pădurile țării noastre”, a transmis liderul social-democrat sucevean.

Acesta a arătat că PSD are convingerea că pădurile României nu pot fi împărțite după bunul plac al celor care au pus pe hârtie nişte jaloane ce devin adevărate pericole pentru proprietățile statului. ”Şi afirmăm asta pentru că discutăm de o miză uriaşă, cele 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică de stat stocând, în prezent, un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare care depășește 100 de miliarde de euro. De aceea o spunem răspicat: nu vom fi de acord să punem pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, acestea fiind probabil cea mai mare bogăție și resursă regenerabilă pe care România o deţine la momentul actual”, a mai spus senatorul sucevean Ioan Stan.

Politicianul sucevean susține ca exploatarea pădurilor proprietate a statului să rămână în continuare în sarcina unei entități controlate de stat, nicidecum a companiilor private şi a declarat că nu poate fi de acord cu măsura stabilită de PNL și USR prin PNRR de a impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale fără un plan extrem de bine gândit, pentru fiecare caz în parte.

Reamintim că sindicalişti din silvicultură au protestat joi, în Piaţa Victoriei, ei solicitând Guvernului retragerea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative. Pe parcursul acţiunii de protest, la care au fost prezenţi câteva sute de lucrători din domeniul silvic, au fost afişate pancarte cu mesaje precum “Nu vă bateţi joc de pădurile României”, “Nu distrugeţi locurile de muncă”, “Nu faceţi experimente pe pădurile statului” şi “Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi Romsilva”.

Reprezentanţii Silva au reclamat faptul că Executivul a adoptat “în mare grabă”, în ultima lună a anului trecut, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, prin care toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată. În viziunea protestatarilor, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri.

Conform Agerpres, anul trecut, în 21 decembrie, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu susţine anumite prevederi din iniţiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, în special a celor care prevăd ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale. (O.S.)

Vezi si

Ministrul Sănătății le reamintește medicilor: Solicitarea de bunuri materiale sau bani pentru un act medical, intolerabilă, constituie faptă penală 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că este “absolut inacceptabil” ca medicii să ceară …