Tuesday , March 19 2024

Senatorul Ioan Stan, 12 tovarăși de-ai săi din PSD, un rătăcit de la PMP și un traseist de la ALDE au plantat săptămâna trecută o bombă în pădurile noastre

Parlamentul a votat un proiect de lege inițiat, printre alții, de liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, prin care foștii proprietari vor putea fi împroprietăriți cu păduri care au aparținut dintotdeauna statului. Organizația World Wide Fund (WWF): Facem apel la Președintele României să nu promulge legea. Ne va pre­judi­cia pe fie­care dintre noi. „Se esti­mează că prin această lege urmează să se retrocedeze alte cca 1,2 milioane de hectare de păduri. Statul va mai deține cu puțin peste 20% din cele 7 milioane de hectare de păduri ale României. Aleșii au decis să hăcuiască pădurea statului, bunul fiecărui cetățean. Ne va prejudicia pe fiecare dintre noi, deschizând calea unor noi abuzuri și adâncirii crizei tăierilor ilegale”, susține WWF 

Ioan Stan

Organizația World Wide Fund atrage atenția, într-un comunicat, că parlamentarii au votat, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care foștii proprietari deposedați abuziv de comuniști vor fi împoprietăriți cu păduri care au fost dintotdeauna statului. ”Facem apel la Președintele Ro­mâniei să nu promulge legea și să o întoarcă în Parlament, iar aleșilor le solicităm să respingă proiectul de lege care, dacă îl vor adopta, ne va prejudicia pe fiecare dintre noi, deschizând calea unor noi abuzuri și adâncirii crizei tăierilor ilegale”, se arată în comunicatul WWF, prezentat ieri de G4Media.ro.

Proiectul de lege, inițiat de 15 deputați și senatori, din care 13 de la PSD, printre care se numără și senatorul sucevean Ioan Stan, unul de la PMP și unul de la ALE, a trecut de Parlament la data de 28 iulie. Pe data de 3 august a fost trimis la Președinție.

În esență, proiectul prevede că că ”în situația în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unității administrativ – teritoriale, chiar dacă acestea s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajemente silvice după această dată”.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională pentru restituirea proprietăților vor demara procedurie pentru schimbarea regimului juridic al terenurilor ce fac obiectul situației centralizatoare, aflate în proprietatea publică a statului și trecerii acetora în proprietatea privată a statului pentru a fi afectate restituirii în natură.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, după anul 2017 s-a intrat într-un blocaj, iar statul român avea somație de deblocare a procesului de recontruire a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Foto: WWF/ Autor: Mihai Constantineanu

În expunerea de motive se mai arată că în prezent, „comisiile județene de fond funciar nu mai reconstituie dreptul de proprietate nici asupra vechilor amplasamente ale proprieta­rilor deposedați și nici nu aprobă restituirea suprafețelor stabilite prin hotărâri jude­cătorești, solicitând în schimb Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să demareze procedurile legale pentru emiterea de hotărâri de guvern privind schimbarea regimului juridic al acestor terenuri.”

Se estimează că prin această lege ur­mează să se retroce­deze alte cca 1,2 mi­lioane de hectare de păduri, ceea ce ar echivala cu supra­fața tuturor păduri­lor din județele Bra­șov, Sibiu, Mu­reș, Covasna și Har­ghita. Statul va mai deține cu puțin peste 20% din cele 7 milioane de hectare de păduri ale Româ­niei”, susține Radu Vlad, coordonator proiecte regionale la WWF România.

Potrivit WWF, proiectul de lege are potențial distructiv din cel puțin trei motive:

  1. Nu se cunosc exact nici suprafețele necesare pentru fi retrocedate, nici locațiile unde vor avea loc viitoarele împroprietăriri. În prezent se cunosc doar cei care au solicitat și au obținut un titlu valabil, însă există numeroase alte cazuri aflate fie în soluționarea instanțelor, fie persoane care încă nu au cerut reconstituirea dreptului de proprietate.
  2. Fragmentarea proprietății statului fără un cadru de administrare coerent va duce la o incoerență în administrare, ca sa nu mai vorbim despre impactul asupra biodiversității cauzat de fragmentarea gestionării.
  3. Se va da pădurea care a fost dintotdeauna a statului, în loc să se compenseze persoanele care au fost prejudiciate de naționalizare și, în considerarea interesului public, să se păstreze pădurea care e a fiecăruia dintre noi.

WWF mai arată în comunicat că,  fără vreun studiu de impact, fără o analiză socio-economică, dar mai ales, în ciuda faptului că este unanim acceptat faptul că sistemul de retrocedare haotică a fost una din cauzele principale ale tăierilor ilegale, ”aleșii au decis să hăcuiască pădurea statului, bunul fiecărui cetățean”.

Vezi si

Ultima săptămână de înscrieri pentru admiterea la Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”. Pașii privind probele sportive, psihologice și vizita medicală

 Înscrierea se face online, de către unul dintre părinți (sau tutore) sau mergând personal la …

No comments

  1. Nu este vorba de ”constituiri” de paduri , similar cu ”constituirile ” de terenuri arabile din ”marea improprietarire” din Legea 18/1991, ci de retrocedarea padurilor furate de statul nostru in trecutul nu prea indepartat. Pentru exploatarea padurilor exista lege ,singura problema ar fi ca unii silvicultori si-ar pierde seviciul sau afacerea, dupa caz. In rest care ar fi problema ? Problema cu capra vecinului …

  2. Nu stii in cine sa mai crezi!

  3. ce nerusinati, ? alo DNA.