Tuesday , November 29 2022

Ioan Balan vrea un nou Guvern care să se preocupe mai mult de susținerea parcursului european al Republicii Moldova

 „Tara noastră este pilonul cel mai solid din Uniunea Europeană care poate sprijini parcursul proeuropean al fraților noștri de peste Prut”, consideră deputatul liberal sucevean

În ciuda disputelor politice interne din România, în pofida drumului sinuos pe care l-a traversat țara noastră în ultimii treizeci de ani pentru a-și construi o economie liberă și o democrație funcțională, deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, crede cu putere că „țara noastră este pilonul cel mai solid din Uniunea Europeană care poate sprijini parcursul proeuropean al fraților noștri de peste Prut”. Din punctul său de vedere, schimbările politice de la Chișinău din acest an au redat speranța că Republica Moldova a pornit cu toată viteza și hotărârea către valorile europene și către construirea unei economii care să genereze prosperitate pentru toți cetățenii săi. Într-o declarație politică susținută, în data de 2 octombrie, în Camera deputaților, și intitulată „România să sprijine cu toată forța parcursul european al Republicii Moldova!”, Ioan Balan a declarat că Republica Moldova are nevoie, astăzi, poate mai mult ca niciodată, de bani nerambursabili pentru investiții și de asistență tehnică pentru modernizarea instituțiilor publice. „Vă aduc la cunoștință, cu maximă satisfacție, succesul obținut de către europarlamentarii PNL care au reușit să obțină acordul instituțiilor Uniunii Europene, astfel încât, în anii următori, fonduri consistente vor merge de la Comisia Europeană către Chișinău, pentru dezvoltarea sectorului energetic și asigurarea independenței energetice a țării, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, care să lege Moldova de sora sa mai mare, România. Mă bucur că europarlamentarii PNL se luptă la Bruxelles, astfel încât Republica Moldova să fie una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene pentru următorii 5 ani”, a declarat Ioan Balan.

În antiteză cu eforturile încununate de succes ale europarlamentarilor liberali români, Ioan Balan a prezentat o listă de eșecuri ale guvernanților în privința susținerii parcursului european al Republicii Moldova. „Doamnelor și domnilor, dacă de la Bruxelles grupul de eurodeputați PNL reușesc să facă lucruri mărețe pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, vă spun cu mâhnire în suflet că acțiunile Guvernului de la București din ultimii ani sunt „sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”! Guvernul României, condus de unii nepricepuți care se autoproclamă „patrioți” sau „mândri că sunt români”, nu face aproape nimic pentru a sprijini logistic, instituțional, politic și diplomatic aderarea la marea familie europeană a unei bucăți de pământ românesc, locuită majoritar de români, desprinsă vremelnic din trupul țării mamă prin decizii arbitrare. Dacă noi nu-i ajutăm cu toată forța pe frații noștri români, atunci cine să o facă”, a mai spus Ioan Balan.

Din punctul său de vedere, în scurt timp, guvernarea „păguboasă” a PSD va fi oprită prin moțiunea de cenzură inițiată de PNL iar Guvernul care se va forma ulterior, pe temelia Partidului Național Liberal, va avea ca primă prioritate sprijnirea Guvernului de la Chișinău pentru a progresa cât mai rapid către aderarea la Uniunea Europeană! „Guvernul PNL nu trebuie doar să dea semnalul că românii de peste Prut vor veni acasă, în Uniunea Europeană, ci trebuie să avem și acțiuni concrete în acest sens. Dintre acestea, pe unele PNL le-a început, iar pe altele trebuie să le facă! Pe lângă asigurarea unor resurse financiare consistente pentru investiții în sectorul energetic și transporturi, trebuie să stimulăm mediul de afaceri din România ca să treacă Prutul și să contribuie la clădirea unei economii solide în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să-i sprijinim pe producătorii români de peste Prut să își valorifice produsele în toată Uniunea Europeană, la prețuri care să-i ajute să-și continue activitățile. Frații români din Republica Moldova au nevoie de școli moderne, de spitale, de locuri de muncă bine plătite și de asistență tehnică pentru ajunge la aderarea efectivă la UE. Este de datoria noastră, a românilor din România, să demonstrăm prin fapte că frații noștri nu sunt singuri. Așa cum PNL a reușit în urmă cu un secol să dărâme toate frontierele dintre români, așa va reuși viitorul guvern PNL să sece Prutul și să aducă Republica Moldova acolo unde-i este locul, adică alături de România în Uniunea Europeană”, a conchis Ioan Balan. (D.P.)

Vezi si

Ziua Bucovinei și Ziua Marii Uniri au fost sărbătorite cu fast la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

Toată suflarea Colegiului a purtat costume populare. Unitatea de învățământ a răsunat de cântece patriotice, …