Wednesday , February 1 2023

Ioan Balan solicită Ministerului Economiei situația investițiilor străine directe realizate în acest an în Regiunea Nord-Est

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Economiei, Florin Marian Spătaru, prin care a solicitat generarea unor măsuri stimulative pentru investitorii străini care ar opta să realizeze investiții în Regiunea Nord-Est.

Parlamentarul liberal sucevean consideră că stabilitatea politică și economică asigurată de actuala coaliție de guvernare, precum și măsurile stimulative adoptate în favoarea mediului economic au transformat România într-un adevărat pol de atracție pentru investițiile străine din Uniunea Europeană.  Ioan Balan a arătat că, potrivit celor mai recente evaluări ale Băncii Naționale a României, în primele nouă luni ale anului 2022 investiţiile străine directe au însumat peste 7,26 miliarde euro, cu peste 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar perspectiva pozitivă se menține.

”Cu toate acestea, după cum foarte bine cunoașteți, tendința investițiilor străine directe este aceea de a se loca tot în mediile dezvoltate, în proximitate fluxurilor financiare și ale infrastructurii rapide de transporturi. Acest lucru a determinat în anii trecuți o dezvoltare dezechilibrată a României pe regiunile sale istorice, cu poli de dezvoltare peste media Uniunii Europene și zone economice slab dezvoltate”,  consideră liberalul sucevean.

Reamintind că unul dintre obiectivele majore de dezvoltare îl reprezintă diminuarea decalajelor în interiorul țării și luând în considerare pârghiile pe care le are Guvernul României, prin Ministerul Economiei, de a genera măsuri stimulative pentru investitorii care s-ar reloca în zonele mai puțin dezvoltate ale României, Ioan Balan a solicitat date exacte privind  volumul total al investițiilor străine directe care s-au realizat în Regiunea Nord-Est în primele 11 luni ale anului 2022. Situația cerută de parlamentarul liberal sucevean trebuie să reflecte localizarea acestora pe județele din regiune și specificul acestora (industrie, servicii, comerț etc).

De asemenea, în condițiile în care Regiunea Nord-Est oferă avantaje competitive deosebit de atractive (forță de muncă de bună calitate, infrastructură locală în dezvoltare, administrații locale deschise către parteneriate cu mediul privat) Ioan Balan a cerut ministrului Economiei generarea unor măsuri stimulative pentru investitorii străini care ar opta să realizeze investiții în această regiune.  Totodată, deputatul Ioan Balan  este interesat de susținerea oferită de  ministrul Economiei  în cadrul întâlnirilor cu diverși investitori străini în cursul anului 2022, pentru ca aceștia să-și orienteze  investițiile către Regiunea Nord-Est.  (O.S.)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …