Sunday , August 14 2022

Ioan Balan: Pentru copiii suceveni, în special pentru cei din mediul rural, programul “masă la școală” va fi de un real folos

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o Declarație în plenul Camerei Deputaților în care a arătat că, cu toate că România a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare economică semnificativă, mult prea mulți copii sunt încă lipsiți de dreptul constituțional la educație, nu pentru că nu vor să meargă la școală, ci pentru că nu pot.

Conform parlamentarului liberal sucevean, cel mai important factor care îi ține departe de școală este reprezentat de starea materială a familiilor din care provin, de distanța prea mare față de unitățile de învățământ, de lipsa unor politici publice care să-i ajute să meargă zilnic la școală.

“În anul 2013, împreună cu mai mulți colegi deputați, am inițiat o propunere legislativă prin care propuneam finanțarea programului “masă la școală” pentru elevii din învățământul obligatoriu de stat și privat, primar și gimnazial. Chiar dacă era evidentă necesitatea acestui program, propunerea legislativă a fost tergiversată, amânată sau considerată mult prea puțin importantă de unii decidenți.

Mai târziu, la presiunea PNL, programul a fost demarat sub forma unui program pilot pentru 50 de școli, și, în anul 2020, a fost extins de Guvernul PNL până la 150 de școli. Numai în anul școlar care abia s-a încheiat, au beneficiat 68.000 de elevi și preșcolari. Programul a fost un succes, demonstrând că este un instrument util pentru reducerea abandonului școlar, pentru eliminarea excluziunii sociale și pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, a declarat deputatul Ioan Balan.

Acesta a reamintit faptul că, începând cu anul școlar următor, Guvernul condus de Nicolae Ciucă va dubla numărul de unități de învățământ în care se va acorda masă la școală, la un număr de 300 de școli și grădinițe, bugetul alocat fiind de aproape 355 de milioane de lei.

“Îmi exprim speranța că, la nivelul județului Suceava, atât autoritățile administrației publice locale, cât și conducerile unităților de învățământ vor depune toate diligențele pentru ca tot mai multe unități de învățământ să participe în acest program. Pentru copiii suceveni, în special pentru cei din mediul rural, acest program va fi de un real folos. Cred cu putere că dacă vom continua să investim în educație, în mod real, așa cum face Guvernul Ciucă prin programul ”masă la școală”, ne vom realiza un obiectiv național esențial, ca toți copiii să meargă la școală”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (C.A.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …