Saturday , July 20 2024

Ioan Balan: În Moldova avem nevoie de industrie puternică, de măsuri de încurajare a tinerilor absolvenți pentru ca ei să-și construiască aici un viitor

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o declarație în plenul Camerei Deputaților în care a arătat din nou  faptul că regiunea Moldovei  are nevoie de o industrializare puternică, de investiții străine strategice de mari dimensiuni, capabile să pună în valoare toate resursele regiunii, atât resurse naturale, cât și resurse uman. De asemenea, parlamentarul liberal sucevean a cerut măsuri de încurajare prin locuri de muncă bine plătite a tinerilor absolvenți ai universităților și școlilor din Moldova pentru ca ei să rămână acasă, în țara lor și să-și construiască aici un viitor.

”Chiar dacă Moldova a fost ocolită multă vreme de investițiile străine directe, moldovenii au reușit, prin propriile forțe, să dezvolte o economie locală puternică, bazată pe întreprinderi mici și mijlocii foarte competitive. La Suceava, avem structuri de turism private care pot oricând să concureze cu structuri similare din state dezvoltate. Avem mici producători de produse alimentare din legume, fructe, carne sau brânzeturi care sunt apreciate pe cele mai pretențioase piețe din lume. Avem mici producători de textile și de articole vestimentare care concurează cu marile case de producție din lume. Avem producători locali de produse artizanale, tradiționale, inegalabile și extrem de căutate în toată lumea.

Așadar, avem zeci de mii de oameni harnici în Moldova care au reușit să pună pe picioare o economie locală cu care să ne putem mândri nu numai în țară, ci și peste hotare. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre întreprinzătorii moldoveni au fost și sunt afectați de evoluțiile prețurilor energetice, de blocajele apărute pe lanțurile de aprovizionare, de agresiunea brutală a Rusiei asupra poporului ucrainean.

Cu ajutorul Guvernului condus de Nicolae Ciucă și al fondurilor europene nerambursabile care vor fi direcționate către firmele românești, am convingerea că antreprenorii moldoveni vor trece cu bine și peste această perioadă dificilă”, spus deputatul Ioan Balan.

Deputatul sucevean a atras atenția asupra faptului că, pe lângă economia locală din zonă, bazată în principal pe întreprinderi mici și mijlocii, Moldova are nevoie de o industrializare puternică, de investiții străine strategice de mari dimensiuni, capabile să pună în valoare toate resursele regiunii, atât resurse naturale, cât și resurse umane. ”Trebuie să punem capăt acestui lanț al slăbiciunilor în care exportăm materii prime și importăm produse finite, realizate chiar cu resursele noastre naționale. Trebuie să-i încurajăm, prin locuri de muncă bine plătite, pe tinerii absolvenți ai universităților și școlilor din Moldova ca să rămână acasă, în țara lor și să-și construiască aici un viitor”, a cerut Ioan Balan.

”Moldova are tot ceea ce-i trebuie pentru a se dezvolta ca punct industrial strategic al țării. Până acum, piedica majoră era reprezentată de lipsa autostrăzilor. Dacă se va menține actualul ritm de realizare pentru autostrăzile Moldovei, infrastructura de transporturi va fi chiar un avantaj competitiv pentru dezvoltarea industrială a țării lui Ștefan. Îmi exprim speranța că toată diplomația românească, în special însărcinații cu afaceri economice, vor prezenta mediilor de afaceri din statele dezvoltate ce oportunități uriașe prezintă Moldova pentru economia europeană și îi vor convinge să participe la industrializarea acestei părți de țară”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.).

Vezi si

Absolvent al Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare”, admis primul la specializarea aleasă din cadrul Academiei Tehnice Militară ”Ferdinand I”

Nu doar elevii Colegiului Națiaonal Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc obțin rezultate remarcabile, ci …