Thursday , February 2 2023

Ioan Balan cere programe de investiții pentru reducerea numărului de școli sucevene încălzite cu lemne

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată  ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în care a arătat că, potrivit celor mai recente informații furnizate de Ministerul Educației, peste 42% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din România utilizează, pe perioada anotimpului rece, încălzirea bazată pe arderea lemnului și a cărbunelui. Din cele peste șapte mii de unități de învățământ care folosesc acest tip de încălzire, 541 sunt în județul Suceava, în special în mediul rural. Acest sistem de încălzire nu este mai economic decât sistemele moderne, mai ales că pentru pregătirea arderii în sobe este necesar personal auxiliar suplimentar care să pregătească focul, iar temperaturile din sălile de clasă nu sunt constante pe tot parcursul cursurilor, a explicat deputatul Ioan Balan.

În condițiile în care realizarea unor sisteme moderne de încălzire în școli, cu gaze naturale, cu electricitate sau din surse de energie regenerabilă se poate desfășura și în câteva luni, Ioan Balan propune solicitarea către Comisia Europenă a aprobării finanțării unor investiții pentru modernizarea sistemelor de încălzire din unitățile de învățământ, folosindu-se sumele nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2021 și încă neutilizate.

De asemenea, având în vedere faptul că autoritățile administrației publice din mediul rural nu dispun de resurse financiare pentru realizarea unor moderne de încălzire în școli, cere MIPE să susțină axe de finanțare pentru realizarea acestui tip de investiții în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență sau din programele operaționale aferent cadrului financiar multianual 2021-2027. (C.A.)

 

Vezi si

Accident la ieșirea din Câmpulung spre Pojorâta. O femeie a fost grav rănită (FOTO)

Joi, în jurul orei 12.30, la ieșirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre localitatea Pojorâta a …