Monday , January 30 2023

Ioan Balan cere majorarea urgentă a cifrei de școlarizare pentru universitățile de medicină de stat

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care a solicitat luarea unor măsuri prin care să fie atenuat deficitul de personal medical, în special de medici, care se manifestă în ultimii ani în România.

Parlamentarul liberal sucevean a atras atenția că, în ciuda majorărilor salariale care s-au implementat în ultimii ani pentru personalul medical din unitățile spitalicești de stat din România, deficitul de personal medical, în special de medici, a continuat să se adâncească, în condițiile în care tinerii absolvenți/rezidenți preferă o carieră în alte state mai dezvoltate ale Uniunii Europene.

Concomitent cu acest fenomen, trebuie spus că o parte importantă dintre medicii care practică astăzi în unitățile sanitare din România se apropie de vârsta pensionării sau chiar practică după depășirea vârstei standard de pensionare, avertizează deputatul sucevean Ioan Balan.

„Mai mult decât atât, încă din anul 2020, Guvernul României a relansat investițiile în spitale noi, regionale, de mare capacitate, fiind așteptată realizarea primelor unități de acest tip la Iași, Cluj și Craiova, ceea ce implică un necesar suplimentar de mii de medici specialiști care să deservească asigurații români. În acest sens, mai multe unități sanitare din județul Suceava solicită soluții cât mai rapide la criza de personal, pentru a putea continua furniza servicii sanitare de calitate”, a arătat deputatul liberal sucevean.

Ținând cont de faptul că una dintre soluții o reprezintă creșterea cifrei de școlarizare la universitățile de medicină din România, Ioan Balan a cerut clarificări privind deficitul de medici la nivel național și, în mod particular în județul Suceava, la data de 1 ianuarie 2022.

De asemenea, ministrul Sănătății trebuie să prezinte cifre exacte privind numărul de  absolvenți de medicină vor finaliza studiile în următorii 5 ani, la nivel național, și câți medici care practică în prezent în unitățile sanitare de stat vor ieși din sistem, ca urmare a pensionării. „Câți medici se vor pensiona în următorii 5 ani numai la nivelul județului Suceava, atât la nivelul unităților sanitare, cât și în rândul medicilor de familie?”, a întrebat deputatul liberal Ioan Balan.

Totodată, acesta a cerut implementarea unor măsuri prin care să se poată acoperi la nivelul unităților spitalicești toate specializările necesare. (O.S.)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …