Thursday , December 7 2023

Ioan Balan cere asumarea unui termen pentru producția de vaccinuri la Institutul “Cantacuzino”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adre­sată ministrului Apă­rării, Vasile Dîn­cu,  prin care atra­ge atenția asupra necesității ca Institutul Na­țional de Cer­cetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” să demareze cât mai urgent producția de vaccinuri, seruri, medicamente și alte substanțe medicale esențiale.

Parlamentarul liberal sucevean arată că, în urmă cu 5 ani, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a trecut din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale. Scopul urmărit a fost acela de revitaliza Institutul prin investiții, prin modernizarea infrastructurilor, prin achiziția de echipamente și prin menținerea cercetătorilor științifici, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp, Institutul să poată produce în condiții de maximă siguranță vaccinuri, seruri, medicamente și alte substanțe medicale esențiale. „Din păcate, la 5 ani distanță de la schimbările amintite, Institutul încă nu are capacitatea și nici infrastructura necesară pentru a demara producția la scară largă a substanțelor amintite, iar România continuă să achiziționeze de pe piețele internaționale, la prețuri mult mai mari, inclusiv vaccinurile antigripale”, susține deputatul Ioan Balan.

Având în vedere faptul că producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” ar produce economii bugetare substanțiale și ar genera o stare de independență a României pentru anumite substanțe medicale, Ioan Balan a solicitat ministrului Apărării detalii despre  valoarea totală a investițiilor realizate la nivelul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” în perioada 2017-2021 și ce tip de investiții/dotări au fost realizate. De asemenea, dată fiind componenta pronunțată de reziliență pe care o are Institutul în arhitectura instituțională din România, parlamentarul liberal solicită informații despre eventuale cereri de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru investiții/dotări, precum și valoarea totală a investițiilor care trebuie realizate în continuare pentru a putea operaționaliza producția la scară a vaccinurilor și serurilor.

Un ultim punct atins în interpelarea adresată de Ioan Balan ministrului Apărării se referă la tipul de produse pe care le realizează în prezent Institutul și care este termenul asumat pentru începerea producției de vaccinuri și seruri. (O.S.)

 

Vezi si

Mașină oprită de polițiști cu banda cu țepi, la Cârlibaba. Șoferul fugea pentru că avea ITP-ul și RCA-ul expirate 

În seara de  5 decembrie 2023, în jurul orei 23:00, pe raza satului Valea Stânei, …