Thursday , December 1 2022

Ioan Balan atrage atenția asupra întârzierilor în emiterea facturilor la energie și riscurilor de facturare la tarife majorate

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în care a arătat că cei mai mulți dintre furnizorii de energie electrică și gaze naturale înregistrează întârzieri și de peste trei luni la emiterea facturilor fiscale pentru consumul înregistrat de clienții casnici. Deputatul liberal sucevean a explicat că motivul întârzierilor este pus de furnizori pe seama multiplelor modificări legislative operate de către Guvern și Parlament cu privire la plafonarea prețurilor, aspect ca poate justifica întârzieri de câteva săptămâni, nu de câteva luni. În acest context, Ioan Balan a atras atenția că, intrarea în sezonul rece crește riscul ca atunci când se va realiza regularizarea consumului, cetățenii să primească facturi foarte mari pe care să nu le poată plăti.

“Mai mult decât atât, mulți dintre consumatorii casnici au beneficiat de tarife mai mici chiar și decât cele plafonate, în baza unor contracte mai vechi, care au expirat anul acesta, iar lipsa unei facturări efectuate la timp poate genera situații în care consumatorului i se impută un consum regularizat la un nou tarif, mult mai mare decât cel pe care l-a avut în momentul consumului”, susține parlamentarul liberal sucevean.

În scopul evitării apariției unor situații în care consumatorii să nu poată plăti facturile sau să plătească la tarife mai mari decât în momentul consumului, Ioan Balan i-a cerut președintelui  Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei să prezinte măsurile dispus astfel încât furnizorii de energie electrică și gaze naturale să factureze consumul gospodăriilor în fiecare lună, iar sumele rezultate din regularizările ulterioare să fie minime. De asemenea, liberalul sucevean a cerut clarificări privind motivul pentru care, chiar și pentru consumatorii casnici care dețin contoare electronice/digitale de măsurare a consumului de energie electrică, al căror consum poate fi telecitit de la distanță, emiterea facturilor și înregistrarea consumului se face cu întârziere.

  • Totodată, Ioan Balan a solicitat luarea unor măsuri astfel încât operațiunile de regularizare a consumului de energie electrică/gaze naturale să se facă la tarifele din momentul consumului și nu la tarife ulterioare, mai mari. (O.S.)

Vezi si

Tânăr din Bogdănești, fără permis, prins extrem de beat la volan

În noaptea de marți spre miercuri, la ora 01.32, în afara localității Baia, în zona …