Thursday , February 22 2024

Invitaţi de seamă la şedinţa festivă USV 50

usv 1

 70 de rectori, miniştri, parlamentari şi oficialităţi de la Bucureşti, demnitari locali şi invitaţi de peste hotare au participat, ieri, la şedinţa festivă dedicată sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ universitar la Suceava u la festivitate au fost decernate medalii de aur şi diplome, în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat învăţământului superior sucevean şi pentru eforturile depuse în scopul dezvoltării cercetării şi a învăţământului la USV 

Peste 70 de rectori, aflaţi la Suceava pentru adunarea generală a Consiliului Naţional al Rectorilor, au participat vineri la şedinţa festivă dedicată sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ universitar la Suceava.
Festivitatea a început la ora 9:00 şi a fost găzduită de Auditorium Joseph Schmidt. Printre invitaţii de seamă la festivitate s-au numărat ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, Mihnea Cosmin Costoiu, ministrul Delegat pentru Invăţământ Superior, Cercetare Stiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, preşedintele Curţii Constituţionale a României Augustin Zegrean şi Ioan Curtu, preşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Invăţământul Superior (ARACIS).
Rectorul “Universităţii Stefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing Valentin Popa a deschis festivităţile şi a oferit medalii de aur şi diplome celor invitaţi, în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat învăţământului superior sucevean şi pentru eforturile depuse în scopul dezvoltării cercetării şi a învăţământului la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava.
Im cadrul şedinţei festive au fost acordate medalii de aur secretarului de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale, Gigel Paraschiv, fostul rector al USV prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care în timpul celor două mandate în perioada 2004-2012 a jucat un rol decisiv în dezvoltarea şi obţinerea performanţei Universităţii sucevene, lui Constantin Corduneanu care a fost rector al Institutului de Invăţământ Superior Suceava în perioada 1966-1968, savant de renume mondial, şi prof. univ. al Universităţii din Texas, prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu şi Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Inalt Prea Sfinţitul Pimen. Decernarea medaliilor şi diplomelor a început cum era normal cu rectorii din afara graniţelor ţării (Spania, Ucraina şi Republica Moldova), după aceea au urmat rectorii celor 66 de universităţi din ţară.
In plen, au luat cuvântul Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, rectorul Universităţii din Granada, Francisco Gonzales Lodeiro, rectotul Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi (Republica Moldova), Gheorghe Popa şi Stephan Melnichuck, rectorul Universităţii Yuriy Fedkovych din Cernăuţi – Ucraina.
Remus Pricopie a declarat că “O universitate trebuie ştie să ia şi atitudine, iar USV a luat atunci când Ministerul Educaţiei a abuzat.”
Ministrul Delegat pentru Invăţământ Superior, cercetare Stiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a afirmat că dincolo de vremuri şi de miniştri, şcoala rămâme.
“Sunt mai mult de 50 de ani de învăţământ superior la Suceava. Vă ţinem pumnii mai ales că săptămâna viitoare la USV va veni comisia ARACIS”, a ţinut să precizeze şi Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Toţi cei care au primit diplome şi medaţii, în semn de recunoştinţă şi prietenie, au dăruit rectorului Universităţii diverse obiecte care să arate prietenia legată între universitatea suceveană şi celelalte universităţi din ţară şi din străinătate.
Festivitatea s-a incheiat în jurul orei 12:00. Apoi, invitaţii au făcut un tur al Universităţii.
De la ora 14:00 a avut loc o conferinţă de presă, iar de la 14:30 în aula corpului E a avut loc Sedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor. De la ora 17:00 auditorium Joseph Schmidt a fost gazda unui concert susţinut de Bogdan Ota şi Nordic Sonata Orchestra, iar de la ora 20:00, la Conacul Domnesc, a avut loc recepţia jubiliară USV 50.
Ziua de astăzi va debuta cu Sedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de la ora 9:00, în aula corpului E, iar de la ora 13:00 este prevăzut în program vizitarea obiectivelor turistice din Bucovina. (Marius LUNGU)

Vezi si

Cea mai mare investiție din 2024 de la Oradea este realizată de o asociere de firme sucevene în frunte cu LOIAL Impex

O asociere de firme având ca lider cunoscuta societate suceveană LOIAL IMPEX SRL și asociat …