Thursday , March 28 2024

Investiții de peste 41 milioane de lei pentru înființarea Compartimentului de Chirurgie plastică – arși și patru noi săli de operație la Spitalul Județean Suceava

Pe ordinea de zi a ședinței din 29 martie a Consiliului Județean Suceava se află un proiect de hotărâre care prevede supraînălțarea corpului E al spitalului pentru crearea noului compartiment de Chirurgie plastică și arși. Va exista o sală de operații cu dotări specifice și acces prioritar la laboratoarele de investigații. Blocul operator va fi prevăzut cu un sistem de filtrare-dezinfectare aer, tip HEPA-ULPA, aparat de anestezie, masă de operații, mese, instrumentar, lampă scialitică, platformă electrochirurgicală, aspirator chirurgical, instrumentar și truse chirurgicale adecvate, fluide medicale, stație monitorizare funcții vitale. Vor fi cel puțin 3 paturi pentru arși grav și încă 1-3 paturi la ATI, în rezerve individuale de izolare. De asemenea, în ședința CJ va fi aprobat și proiectul privind realizarea a patru săli noi de operație la Spitalul Județean. In acest caz se propune supraînălțarea corpului D al clădirii SJU – extinderea pe verticală a Blocului Operator. Lucrările pentru aceste noi săli de operație ar putea dura 18 luni și ar costa 24,91 milioane de lei, fără TVA 

Consiliul Județean Suceava vrea să demareze amenajarea unui compartiment de Chirurgie plastică și arși prin supraînălțarea corpului E al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în cadrul unității funcționale pentru arși urmând a fi o sală de operații cu dotări specifice, iar accesul la laboratoarele și compartimentele de investigații și tratament ale spitalului va fi prioritar.

Totodată, dispunându-se de mijloace informatizate pentru transmiterea informațiilor, sala de operații va fi prevăzută nu doar cu dotări specifice intervențiilor chirurgicale ca atare, ci și cu un sistem de filtrare – dezinfectare aer, tip HEPA-ULPA, aparat de anestezie, masă de operații, mese, instrumentar, lampă scialitică, platformă electrochirurgicală, aspirator chirurgical, instrumentar și truse chirurgicale adecvate, fluide medicale, stație monitorizare funcții vitale.

Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava, a precizat într-o informare transmisă Consiliului Județean Suceava în data de 07.03.2019, că unitatea funcțională propusă a se realiza în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va cuprinde minimum 3 paturi pentru arși grav, număr care ar putea fi și mai mare în situații justificate prin adresabilitate în cadrul Compartimentului de Chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă și între 1-3 paturi în cadrul secției A.T.I., organizate în rezerve individuale de izolare.

În ședința ordinară din această lună se va afla în mapa consilierilor județeni proiectul de hotărâre prin care aceștia vor decide dacă sunt sau nu de acord cu privire la finanțarea construirii și amenajării unor spații cu destinații chirurgicale la compartimentul Chirurgie plastică și arși, prin supraînălțarea corpului E al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan Cel Nou”.

Astfel, la punctul nr. 5 de pe ordinea de zi a ședinței din 29 martie se vor dezbate indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate la o valoare de 16,2 milioane lei (exclusiv TVA), din care suma destinată pentru construcții-montaj este de 7,43 milioane lei (exclusiv TVA).

În expunerea de motive se precizează că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cea mai reprezentativă unitate sanitară din județ, participă la asigurarea stării de sănătate a populației, potrivit competențelor stabilite de Ministerul Sănătății, iar misiunea acestuia este de a îmbunătăți sănătatea comunității din arealul pe care-l deservește și de a excela la capitolul calitatea serviciilor medicale prestate. La fel ca în cazul supraînălțării secției de Cardiologie, lucrările la noul proiect vor consta într-o structură de rezistență din stâlpi și grinzi metalice. Compartimentul Chirurgie plastică și arși va avea acces la o sală de operații cu dotări specifice și acces prioritar la laboratoarele și compartimentele de investigații și tratament ale spitalului.

Totodată, strategia de dezvoltare a Spitalului Județean de Urgență Suceava are ca principală prioritate organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri și are ca scop schimbarea situației tratamentului arsurilor grave prin înființarea unei unități funcționale pentru arși care să abordeze cu eficiență crescută această patologie cu mare risc.

„Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se propune supraetajarea/supraînălțarea corpului de clădire E, amenajarea spațiilor specifice și asigurarea condițiilor de igienă specifice, asigurarea utilităților necesare, inclusiv echipamente de rezervă și refacere racorduri, achiziția echipamentelor, instalațiilor specifice și dotărilor medicale necesare. Supraetajarea se va realiza prin executarea unei structuri de rezistență compusă din stâlpi și grinzi metalice montate în exteriorul clădirii existente prin realizarea unor fundații perimetrale de tip cuzinet ce vor prelua încărcările etajului nou propus”, se arată în expunerea de motive.

Patru săli noi de operație

Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava
Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava

Tot în ședința de săptămâna aceasta a Consiliului Județean Suceava urmează să fie supus aprobării un proiect aflat la numărul 7 pe ordinea de zi din data de 29 martie privind studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici de extindere a blocului operator al Spitalului Județean Suceava prin amenajarea a patru noi săli de operații într-un bloc operator realizat prin supraînălțarea corpului D al clădirii.

Cele patru noi săli de operații vor avea dimensiuni de aproximativ 60 mp, fiind mai mari decât cele existente, dar vor fi create și spații anexe corespunzătoare. Valoarea totală a investiției este de 24,91 milioane de lei (TVA exclus), din care construcții-montaj 15,34 milioane de lei (TVA exclus) și ar urma să fie realizată în 18 luni.

Prin extinderea pe verticală a Blocului Operator – extinderea capacității funcționale prin supraînălțarea cu un nivel a corpului D (conform unui raport al Direcției Tehnice a Consiliului Județean Suceava și avizat de vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, Corpul D este un ansamblu a două construcții separate prin rost și edificate în perioada 1963-1965) – se va realiza un spațiu nou, în conformitate cu legislația în vigoare și standardele internaționale privind eficientizarea serviciilor medicale chirurgicale, în condițiile în care a fost înregistrată o creștere a numărului de intervenții în fiecare an.

Potrivit unei informări a managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, transmisă vicepreședintelui CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, în data de 07.03.2019, în anul 2014 s-au efectuat 140.428 intervenții chirurgicale, 143.467 intervenții chirurgicale în 2015, 150.196 intervenții chirurgicale în 2016, 151.529 intervenții chirurgicale în 2017 și 154.529 intervenții chirurgicale în 2018. Această creștere este pusă și pe seama apariției unor noi specialități chirurgicale în structura Spitalului Județean, respectiv Chirurgie plastică, Chirurgie vasculară, Chirurgie toracică, Neurochirurgie.

În expunerea de motive semnată de celălalt vicepreședinte al CJ Suceava, Gheorghe Niță, se arată că în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, serviciile aferente Blocului Operator se desfășoară în corpul D al spitalului, într-un spațiu insuficient în conformitate cu legislația în vigoare, iar în acest spațiu se efectuează intervenții operatorii la pacienții din tot județul pentru aproape toate specialitățile chirurgicale. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. rambu mai mult construieste decat salveaza vieti !

    o fi shpaga mai mare….