Thursday , March 28 2024

Investiţii de 35 de milioane de euro, programate să fie finalizate în municipiul Suceava anul acesta

Reamenajarea zonei de pe lângă Palatul Administrativ, finalizarea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina, reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, construcţia sălilor de sport de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” şi Liceul cu Program Sportiv, reabililitarea clădirii Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, sunt investiţii care au, teoretic,finanţarea asigurată şi ar ţine doar de constructori să  îşi ducă treaba la bun sfârşit u întrebarea pentru final de an este câte dintre acestea vor fi într-adevăr inaugurate la termen 

suceava oras blocuri-2 [800x600]


Anul 2015, cel puţin prin prisma contractelor semnate de Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean ar fi trebuit să reprezinte unul epocal, în care un număr importat de proiecte amplasate pe teritoriul administrativ al municipiului reşedinţă de judeţ ar urma să fie terminate. Continuarea reamenajării zonei centrale  din jurul Palatului Administrativ, finalizarea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina pe scheletul fostului cinematograf Modern, reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, construcţia sălilor de sport de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” şi Liceul cu Program Sportiv, reabililitarea clădirii Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, sunt investiţii care au, teoretic cel puţin, finanţarea asigurată şi ar ţine doar de constructori să  îşi ducă treaba la bun sfârşit, până la sfârşitul anului. In urma unui calcul bazat pe cifrele avansate de semnatarii contractelor – Primăria Suceava, Consiliul Judeţean, firmele contractante, toate aceste investiţii înseamnă peste 155 de milioane de lei iar în euro, aproximativ 35 de milioane. Bani mulţi care provin din fonduri guvernamentale dar şi din bugetul european, care ar putea să schimbe imaginea oraşului Suceava, măcar în zona centrală.
Cu precizarea că mai există bani europeni gestionaţi de ACET SA, care, unii spun că sunt mai mult irosiţi în marele proiect de apă şi canal realizat de firma Pfeiffer, dar şi o sumă importantă, din acelaşi buget, destinat mo-dernizării străzilor din municipiul reşedinţă de judeţ.
 3 milioane de lei la dispoziţia Victor Construct Botoşani pentru esplanada de pe lângă Palatul Administriativ
In toamna anului trecut s-a organizat o procedură privind încredinţarea directă a lucrărilor în valoare de 3 milioane de lei, bani proveniţi de la Guvern, pentru reabilitarea în continuare a zonei centrale a municipiului Suceava. Procedura a fost demarată oarecum preventiv, în condiţiile în care nu era foarte clar dacă vor exista bani pentru finanţarea lucrărilor şi a fost câştigată de SC Victor Construct SRl Botoşani. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, arăta în luna noiembrie a anului trecut că atribuirea lucrărilor se va face pe bază de cerere de ofertă, procedura fiind mai simplă decât la o licitaţie propriu – zisă în sensul că termenele sunt mai scurte, dar şi valorile mai mici. El a precizat că lucrările de modernizare a zonei centrale cuprind strada Stefan cel Mare, strada Libertăţii şi Aleea Nucului, adică porţiunea carosabilă din preajma Palatului Administrativ. Pe de altă parte, zona dimprejurul Palatului Administrativ va fi reconfigurată în ideea extinderii zonei pietonale de la Casa de Cultură şi, astfel, asfaltul va fi înlocuit cu plăci de granit, atât pe partea carosabilă, cât şi pe trotuare. Valoarea lucrărilor trece de trei milioane de lei, iar finanţarea va fi asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, după ce municipalitatea nu a mai reuşit să atragă fonduri europene pentru această lucrare.
Centrul Cultural Bucovina, investiţie realizabilă în acest an, inclusiv cu cinematograful 3D pe care sucevenii au îmbătrânit aşteptându-l
La începutul acestei luni Primăria municipiului Suceava a demarat ultimele două licitaţii electronice care vor conduce la finalizarea Centrului Cultural Bucovina, obiectiv care se contruieşte pe scheletul fostului cinema Modern. Una dintre licitaţii vizează achiziţionarea de echipamente pentru dotarea Centrului fiind vorba în special de tehnologia 3D pentru cinematograf, iar cealaltă vizează o serie de lucrări în exteriorul clădirii. Valoarea totală a celor două licitaţii este de 3,2 milioane de lei. Cele 3,2 mi-lioane de lei necesare pentru finalizarea lucrărilor la acest obiectiv sunt alocate de Compania Naţională de Investiţii.  Până acum Primăria a achitat constructorului, firma Civica, în jur de 10 milioane de lei. După finalizarea investiţiei se va face o compensare între Consiliul Judeţean care deţine ultimele trei etaje în clădirea în care funcţionează Primăria şi Primărie în sensul în care municipalitatea să cedeze administraţiei judeţene cîteva etaje la Centrul Cultural Bucovina iar Primăria să rămână proprietară pe întreaga clădire din Areni.
La Cetatea de Scaun lucrările sunt oarecum în grafic dar pot apărea surprizecetate [800x600]
Proiectul de reabilitare şi de consolidare a Cetăţii de Scaun a fost promovat de CJ şi Primăria Suceava şi are o valoare de 54 de mi-lioane de lei. Licitaţia a fost adjudecată, înainte de 2012 pentru partea de construcţii – montaj, pentru aproximativ 39 de milioane de lei. Majoritatea banilor sunt din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Lucrările au demarat în iunie 2011, după un şir lung de contestaţii care a durat cam un an, şi sunt efectuate de o asociere formată din firmele sucevene General Construct, Loial Impex şi Restaco şi Grup Corint din Alba Iulia. Lucrările au fost destul de dificile, atât cele de consolidare a versantului nordic cât şi cele de restaurare, dar că s-au desfăşurat cores-punzător şi este încrezător că întreaga lucrare va fi apreciată de suceveni şi de turişti. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost închisă pentru public din luna aprilie a anului trecut din motive de securitate, dar a fost redeschisă oarecum pentru organizarea în vara anului trecut a Festivalului Medieval dar  şi a celui de rock, din şanţul cetăţii.
Săli de sport începute acum opt ani, cu şanse de dare în folosinţă anul acesta
In municipiu Suceava au fost reluate, după mai mulţi ani lucrările de construire a două săli de sport, la Liceul cu Program Sportiv şi la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare”. Banii necesari au fost oferiţi de guvern dar lucrările evoluează diferit, susţine primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. El a explicat că la Liceul cu Program Sportiv, investiţia derulată de SUCT merge bine în timp ce la “Stefan cel Mare” lucrările se tărăgănează.
“Până la sfârşitul anului trebuie finalizate aceste proiecte şi suntem condamnaţi să le terminăm deoarece ele nu pot fi prelungite dincolo de sfârşitul acestui an”, a spus recent Ion Lungu.
Lucrările de realizare a unei noi săli de sport la Colegiul Naţional „Stefan cel Mare” au fost reluate, începând din luna noiebrie a anului trecut.  acestea vor fi făcute de SC „Civica”, care s-a angajat să le termine până pe 31 decembrie 2015. Contractul cu finanţare europeană este în valoare de 7,7 milioane de lei din care 931.000 de lei vor proveni din bugetul local. Proiectul de construire a sălii de sport de la „Stefan cel Mare” a demarat în 2007, dar investiţia a fost abandonată de mai mult timp din lipsă de bani. Investiţia presupune mai multe etape – construirea unei săli de sport, refuncţio-nalizarea sălii de gimnastică şi construirea unui teren de sport în aer liber.
Tot în luna noiembrie a anului trecut a fost semnat şi contractul cu societatea de construcţii suceveană SUCT SA pentru finalizarea construcţiei campusului şcolar de la Liceul cu Program Sportiv. Si această investiţie va trebui finalizată până pe 31 decembrie 2015. Proiectul are o valoare totală de 17,89 mili-oane de lei, din care pentru ceea ce s-a executat până acum au fost cheltuite 6,6 milioane de lei, sumă provenită de la Guvern şi care a fost inclusă, conform reglementărilor de accesare a fondurilor europene, în cadrul cheltuielilor neeligibile. Municipalitatea va contribui cu 818.000 de lei la realizarea proiectului.
Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie, un şantier unde se lucrează
Din momentul în care a demarat proiectul de reabilitare a clădirii Muzeului Bucovinei, la jumătatea anului trecut, nu au fost semnalate niciun fel de sincope, nici din partea finanţatorului, nici din partea executantului. Imediat ce a fost semnat contractul între Consiliul Judeţean Suceava şi antreprenorii care au câştigat licitaţia, în frunte cu firma General Construct Suceava, aceştia din urmă s-au pus pe treabă şi nu s-au oprit deloc .
Arătam anul trecut că după contestaţiile anterioare care nu au avut ca finalitate decât consolidarea poziţiei principalului licitator, General Construct, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a acceptat că firma din judeţul Satu Mare care a licitat contra General Construct nu avea bine pus la punct caietul de sarcini. In aceste condiţii General Construct (liderul asocierii cu firmele Restaco, Loial, Grup Corint Alba Iulia şi ConBucovina) a fost desemnată ca firmă câştigătoare a licitaţiei de renovare şi extindere a clădirii principale a Muzeului Bucovinei. Este vorba despre un proiect european, în sumă totală de 60 de milioane de lei, din care 22 de milioane de lei, fără TVA vizează renovări şi extinderi ale construcţiilor aferente clădirii de pe strada Stefan cel Mare, care a găzduit timp de un secol muzeul iar înainte de aceasta, prefectura Sucevei. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Parcare cu plată la Primăria Suceava

Teoretic, se vrea a veni în întâmpinarea doleanțelor multor contribuabili suceveni. Practic însă, măsura anunțată …