Tuesday , January 31 2023

Învățătoare de la o școală din Câmpulung Moldovenesc, acuzată de mama unui elev de 7 ani de agresiune fizică, dar și de abuz psihologic

Mama unui elev de clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc a făcut public cazul copilului ei, în vârstă de 7 ani, despre care susține că a fost agresat fizic de învățătoarea de la clasă, după o perioadă mai lungă în care a fost abuzat verbal și psihic. Copilul a fost dus de mamă și la un cabinet de medicină legală, de unde a fost emis un certificat medico-legal care atestă leziunile produse. Disperarea mamei a atins cote maxime după mai multe tentative, eșuate, de a soluționa situația discutând cu învățătoarea, dar și cu directoarea unității, după cum afirmă aceasta. Conducerea unității de învățământ a demarat o anchetă la nivel de școală, însă, cel puțin din informațiile adunate până în prezent, acuzațiile mamei nu s-ar confirma, potrivit IŞJ Suceava. In paralel, se desfășoară și o anchetă a Poliției în acest caz.

Mama unui elev de clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc a făcut public cazul copilului ei, în vârstă de 7 ani, despre care susține că a fost agresat fizic de învățătoarea de la clasă, după o perioadă mai lungă în care a fost abuzat verbal și psihic.

Disperarea mamei a atins cote maxime după mai multe tentative, eșuate, de a soluționa situația discutând cu învățătoarea, dar și cu directoarea unității, după cum afirmă aceasta. ”Încă de la începutul anului şcolar, am trecut prin presiuni ce au fost făcute pentru a ne determina să transferăm copilul la o altă clasă, deşi acesta nu făcea probleme. Iniţial, totul s-a rezumat la abuz verbal exercitat de către doamna învăţătoare asupra fiului meu, apoi a urmat un abuz psihologic constant, iar, pentru că nu am cedat presiunilor, s-a trecut la abuz fizic asupra copilului meu. Întâi a fost trântit de către învăţătoarea sa de bancă, în altă ocazie de calorifer, fiul meu povestindu-mi că aceasta a făcut aceste lucruri, precum şi că aceasta îi vorbeşte urât, însă eu am sperat că, în urma discuţiilor amiabile purtate cu doamna învăţătoare, situaţia se va ameliora. Din păcate, situaţia s-a înrăutăţit, astfel că, la data de 09.12.2022, am asistat la agresiunea fizică asupra copilului meu, deprinsă de cadrul didactic, în timpul orei de sport ce se desfăşura pe patinoarul din vecinătatea şcolii. Acolo, iniţial, am fost jignită de către doamna învăţătoare, iar apoi aceasta s-a aplecat asupra fiului meu, strângându-l tare, cu ambele mâini, timp în care fiul meu a început să plângă de durere, eu spunându-i să nu mai pună mâna pe el că îl doare, să ia mâna de pe el, după care l-a împins cu putere spre mine”, povestește mama elevului din Câmpulung Moldovenesc.

Trei anchete în derulare – la școală, la Poliție și la IȘJ Suceava

După acest episod, situația a fost semnalată direcțiunii școlii, care a informat că va verifica înregistrările de pe camerele video din sala de clasă, pentru a afla adevărul. ”La data de 12.12.2022, mi-am luat fiul de la şcoală după finalizarea orelor, timp în care acesta mi-a spus: <doamna învăţătoare s-a răzbunat pe mine>. Acasă, am dat jos hainele pe care le-a purtat la şcoală, pentru a-l schimba în alte haine, prilej în care l-am întrebat ce a păţit de a spus că doamna învăţătoare s-a razbunat pe el, copilul fiind totodată foarte abătut. Pe pielea lui am observat, la nivelul umărului, o roşeaţă foarte pronunţată, iar la nivelul coastelor avea vânătăi. A început să îmi relateze cum l-a bătut cu pumnii doamna lui învăţătoare, la ora de limba romană, iar apoi ne-am îndreptat spre un cabinet de medicină legală, de unde a fost emis un certificat medico-legal care atestă leziunile produse. Ne-am deplasat apoi la biroul doamnei director, pentru a o informa că dorim să se facă cercetări cu privire la cele întâmplate şi că dorim imaginile surprinse de camerele de filmat din clasă, care ar fi trebuit să surprindă agresiunea. Doamna director ne-a spus atunci că, de fapt, nu funcţionează camerele de filmat şi că le va pune în funcţiune abia din acel moment. Revoltaţi de situaţie, am spus că mă simt nevoită să depun plângere penală, văzând că se încearcă muşamalizarea agresiunii”, a punctat mama băiatului de 7 ani, care s-a adresat conducerii școlii în primele zile din acest an cu solicitarea transferului elevului la o altă clasă, în aceeași școală. Momentan, în noul colectiv, copilul este bine, din ce ne-a declarat familia, însă părinții așteaptă rezultatele anchetei.

Părinții elevului au depus o plângere penală și la Poliție, pe baza certificatului medico-legal care atestă leziunile suferite de copil și a unor înregistrări audio. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a aflat despre acuzațiile la adresa cadrului didactic de la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc chiar de la mama elevului, care a trimis o adresă în acest sens, și a fost desemnat inspectorul zonal să cerceteze cele reclamate. Acesta a discutat cu directoarea unității de învățământ, care a demarat o anchetă la nivel de școală, însă, cel puțin din informațiile adunate până în prezent, acuzațiile mamei nu s-ar confirma. ”Conducerea școlii a demarat propria anchetă, fiind audiați cei în cauză și martorii. De asemenea, a fost sesizată și Poliția în acest caz, care ne-a anunțat că a demarat o anchetă. Mama elevului de la Câmpulung a solicitat transferul într-o altă clasă și o anchetă disciplinară ce vizează învățătoarea de la clasă, directoarea unității și administratorul școlii. Din ce am discutat cu doamna directoare, după ce a vorbit cu martorii, acuzațiile nu s-ar confirma. Voi merge și eu personal la școală să verific dacă s-au respectat procedurile și să vedem care este situația exactă”, a explicat Ilie Cosovanu, inspector în cadrul IȘJ Suceava.

Cercetarea faptei și comunicarea deciziei unei anchete disciplinare se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării acesteia, consemnată în condica de inspecții sau la registratura generală a unității de învățământ, fiindu-i adusă la cunoștință persoanei de către conducătorul instituției după aprobarea în consiliul de administrație al acesteia. (Oana NUȚU)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un tânăr cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …