Wednesday , February 1 2023

Inundațiile au făcut prăpăd în județul Suceava

53 de case, 43 de anexe, 77 de curți și 24 de beciuri au fost inundate în urma ploilor abundente. 16 localități au fost afectate de ape: Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchișești, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuți, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei și Broșteni, iar Slatina, Voroneț și Broșteni nu erau, total sau parțial, alimentate cu electricitate sâmbătă seară. Digul care apără stația de captare a apei de la Berchișești, erodat de debitul Moldovei . Magistrala de gaz a municipiului Rădăuți s-a rupt u podul de la Milișăuți peste apa Sucevei este fisurat și nu se poate circula pe DN 2H pe ambele sensuri, traficul fiind deviat pe DN 2 și DN 17A. Sâmbătă, se circula greu pe DN 17 Suceava – Vatra Dornei, în zona localității Frasin și pe DN 15C Spătărești – Târgu Neamț, în zona localității Praxia. uminică, circulația continua să fie oprită pe  DJ 174A, pe raza localității Broșteni și DJ 177A, în zona localității Doroteia

inundatii 1

Inundații foarte puternice produse de ploile din ultimele zile au lăsat pagube însemnate în județul Suceava.

Debitul extrem de puternic al râului Moldova, cauzat de ploile abundente din ultima perioadă, a erodat digul care apără stația de captare a apei de la Berchișești, care alimentează municipiul Suceava, dar și alte localități din județ. Locul unde a avut loc eroziunea se află în apropiere de localitatea Brăiești, comuna Cornu Luncii.

La videoconferința de sâmbătă de la Prefectura Suceava s-a discutat despre acest subiect și s-au luat măsurile care se impun. Astfel, apele râului nu au ajuns la stația de pompare datorită zidului de protecție din saci de nisip, zid instalat de angajați de la ACET și de la societatea de construcții Calcarul Pojorâta (cinci mașini cu anrocamente).

Cel puțin momentan, nu există riscul întreruperii alimentării cu apă potabilă în localitățile din județ. „Situația s-a stabilizat. Nu au fost puse în pericol casele din zonă. Problema era cu stațiile de pompare, dar nu sunt nici în acest caz probleme. Am văzut o oarecare istorie că Suceava rămâne fără apă potabilă. Nu este cazul”, ne-a declarat, ieri, în jurul orei 11:00, prefectul Mirela Adomnicăi.iamandi 2

De asemenea, tot din cauza ploilor abundente, conducta magistrală ce alimentează cu gaz natural municipiul Rădăuți și agenții economici din zonă a fost ruptă. Din fericire, s-au găsit soluții alternative pentru o parte dintre consumatori. „Este o conductă a companiei Transgaz, iar pro­-blema a apărut într-o zonă ce subtraversează râul și, deocamdată, nu se pot face intervenții din cauza apelor. Totuși, s-a găsit soluție printr-un alt furnizor de gaze naturale, însă acesta nu poate asigura decât consumul pentru case și pentru instituții publice. Din păcate, pentru centrala termică a orașului și agenții economici nu poate fi asigurată cantitatea necesară de gaze naturale”, ne-a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.

Un alt aspect problematic rezultat în urma ploilor abundente este acela că traficul rutier a fost oprit pe ambele sensuri de mers pe DN 2H, în localitatea Milișăuți, pe podul de pe râul Suceava, din cauza fisurilor apărute pe acesta. Practic, podul are aspectul unuia care stă să se prăbușească. Traficul va fi deviat pe rutele ocolitoare de pe DN 2 și DN 17A. De asemenea, în dimineața de duminică, în jurul orei 08:00, circulația rutieră continua să fie întreruptă și pe DJ 174A, pe raza localității Broșteni și DJ 177A, în zona localității Doroteia, potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române. Pe de altă parte, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că s-a reușit – ca urmare a intervenției echipelor trimise în zonă de firmele Calcarul Pojorâta și Conbucovina – să fie reluată circulația rutieră pe o singură bandă.inund 3

Potrivit Infotrafic, sâmbătă, la ora 17:00 circulația era întreruptă pe DN 17 Suceava – Vatra Dornei, la km 214+500 de metri, în zona localității Frasin și DN 15C Spătărești – Târgu Neamț, în zona localității Praxia (la km 64). De asemenea, circulația continua să fie oprită și pe  DJ 174A, pe raza localității Broșteni și DJ 177A, în zona localității Doroteia.

În ce privește situația de la Boroaia – Praxia, pe diverse conturi de Facebook au fost postate imagini și filmulețe care arătau adevărata dramă nu doar pentru cei care se ambiționau, sâmbătă, să circule pe drumul național DN 15C (pentru o perioadă se putea circula doar pe o singură bandă), ci și pentru locuitorii satelor respective ale căror gospodării erau inundate. Nu mai bună părea să fie situația nici la Vicov, unde apele râului Suceava ajunseseră aproape de pod. De altfel, sâmbătă, la ora 14:00, traficul rutier era întrerupt temporar pe DN 17 în zona localității Frasin.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, sâmbătă au fost afectate 16 localități, respectiv Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchișești, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuți, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei și Broșteni. Sâmbătă după-amiază, inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a venit în județul Suceava și a evaluat zonele cele mai afectate de inundații. Sâmbătă seara, trei localități nu erau alimentate cu energie electrică, respectiv Slatina – cu 17 posturi de transformare; Broșteni – 7 posturi de transformare și Voroneț – 10 puncte de transformare.

Potrivit ISU Suceava, un număr de 209 pompieri salvatori, cu 55 de mijloace de intervenție (autospeciale, autocamioane și motopompe), sprijiniți de polițiști, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare, ai Comitetelor Locale și ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și polițiști locali (în total 467 de persoane, cu 156 de mijloace de intervenție), au intervenit în diferite situații, de monitorizare și pentru evacuarea apei din 53 de case, 43 de anexe, 77 de curți și 24 de beciuri. (Dan PRICOPE)

 

 

 

Vezi si

Sindicaliști din învățământul sucevean vor protesta azi în fața Guvernului pentru salarii decente

Azi, începând cu ora 12.00, circa 1.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ vor picheta …