Tuesday , March 5 2024

Trei polițiști din Pojorâta au scos patru oameni dintr-un incendiu, i-au adăpostit și au limitat extinderea flăcărilor

IPJ Suceava a informat, joi, despre o acțiune curajoasă și profesionistă a trei polițiști din cadrul Secției nr. 11 Rurală de Poliție Pojorâta, care au intervenit rapid pentru salvarea a patru persoane dintr-un imobil în care izbucnise un incendiu și au reușit prin intervenția lor să limiteze extinderea focului.

”Un spirit activ și câteva momente pot face diferența dintre pericol și deznodământ, poate chiar între viață și moarte. Colegii de la Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc – Secția nr. 11 Rurală de Poliție Pojorâta, respectiv Alexandra, Vasile și Laurențiu, și-au făcut doar datoria, așa cum ar spune ei cu modestia care îi caracterizează. Noi spunem că au făcut mai mult. Evaluările post factum, prin prisma analizei factorilor obiectivi și subiectivi, arată în mod evident că a fost ceva în plus care a dus la un deznodământ fericit într-o situație de risc contracronometru. Este vorba despre profesionalism, despre devotament, poate chiar de sprijin divin, dar și despre mult suflet din partea unor oameni care au înțeles că menirea lor este să fie un sprijin al comunității în toate situațiile în care semenii au nevoie de ajutor”, a transmis IPJ Suceava.

În noaptea de marți spre miercuri, la ora o2.05, cei trei polițiști, în timp ce desfășurau activități de patrulare, au observat lângă Agenția CEC situată pe raza comunei Pojorâta o lumină puternică, care se asemăna cu o flacără și au apelat imediat 112, solicitând intervenția pompierilor.

Ajunși la fața locului, cei trei polițiști au constatat că la locuința din aceeași clădire din care face parte și agenția bancară a izbucnit un incendiu. Intrând în curtea locuinței, polițiștii au constatat că arde violent un foișor de vară, care se afla la o distanță mică de ușa de acces și anexa în care se afla centrala, acesta fiind în întregime cuprins de flăcări, prezentând pericol de propagare la camera centralei.

Doi dintre polițiști au trezit imediat cele patru persoane care dormeau în locuință. Cel de-al treilea polițist a preluat persoanele respective  cu autospeciala de poliție și le-a evacuat, adăpostindu-le într-un loc sigur.

După ce s-au asigurat că în locuință că nu mai există și alte persoane, până la ajungerea pompierilor, polițiștii au căutat mijloace de stingere a incendiului de la Azilul de Bătrâni Pojorâta, aflat în apropiere, încercând limitarea propagării incendiului la locuință.

Astfel, până la sosirea pompierilor, polițiștii au utilizat 8 stingătoare mijlocii, împiedicând astfel manifestarea violentă a incendiului.

Ulterior, ca urmare a verificărilor efectuate și a concluziilor de specialitate desprinse de către reprezentanții pompierilor militari, s-a stabilit cauza producerii incendiului ca fiind efectul termic al curentului electric, mijlocul de producere a incendiului fiind un cablu defect, neizolat corespunzător. Pagubele sunt estimate la suma de aproximativ 100.000 lei.

Ca urmare a intervenției prompte a polițiștilor nu s-au înregistrat victime omenești, iar încăperea în care funcționează agenția CEC nu a fost afectată de incendiu sau de intervenția de stingere a acestuia.

Pe lângă felcitările pe care le merită cei trei polițiști de la Pojorâta pentru intervenția profesionistă, trebuie amintit faptul că, în perioada ianuarie – martie 2023, peste 300 de polițiști din cadrul IPJ Suceava au participat la cursuri de specializare în module de formare pentru acordarea de prim ajutor și intervenție în situații de urgență alături de specialiști ISU și SMURD.

”Activitățile de instruire sunt realizate sub coordonarea Serviciului Pregătire Profesională din cadrul IPJ Suceava, iar rezultatele, prin prisma evenimentelor și intervențiilor din teren, sunt îmbucurătoare”, au mai transmis reprezentanții IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

 Amenzi de 30.000 de lei și lemn de peste 126.000 de lei confiscat de la doi gateriști care au raportat 6 transporturi fictive de lemn

 Urmare a unei petiții adresate Gărzii Forestiere Suceava de către o persoană fizică, cu privire …