Thursday , April 18 2024

“Intelectualul” HUIDUMA din Şcheia, condamnat în Anglia la 5 ani și nouă luni de pușcărie pentru furtul spectaculos a peste 200 de cărți vechi, de 2,5 milioane de euro

Doisprezece bărbați, toți cetățeni români, au format o bandă care s-a făcut remarcată printr-un jaf mai puțin obișnuit: a furat cărți vechi, prețioase, în Marea Britanie. Lovitura au dat-o în urmă cu trei ani, folosindu-se de tehnici demne de filmele de acțiune, iar prada valora 2 milioane de lire sterline (aproape 2,5 milioane de euro). Cărțile au fost găsite acum câteva zile ascunse într-o groapă betonată dintr-o gospodărie din județul Neamț.  Capul grupării a fost un bărbat din Şcheia, Gavril Popinciuc, zis și Cristi Huiduma (45 de ani), un interlop binecunoscut sucevenilor, care de ani de zile are probleme cu legea. Huiduma a primit vineri cea mai grea pedeapsă din toată banda – 5 ani și nouă luni de pușcărie

Ediții princeps de Galileo și Isaac Newton, un incunabul de Petrarca, mai multe ediții rare de Dante Alighieri și 80 de schițe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate într-un jaf spectaculos în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Hoții au pătruns prin acoperișul unui depozit din Feltham, în apropiere de Londra, coborând apoi 12 metri în rapel, fără a fi reperați de detectoarele de mișcare. Au căutat timp de mai multe ore printre mii de cărți care urmau să fie trimise în SUA pentru un târg internațional de cărți rare.

Foto: dailymail.co.uk

Au ales 200 de cărți vechi, numite și incunabule, imprimate înainte de anul 1500.

Cărțile rare, găsite în România

Estimate la peste 2,5 milioane de euro, operele au fost descoperite în urmă cu două săptămâni în România. Cărțile vechi au fost găsite într-o casă din județul Neamț. Potrivit fotografiilor publicate de autoritățile din România, operele extrem de valoroase au fost ambalate în plastic și ascunse într-o fosă de beton, fiind acoperite cu deșeuri din construcții.

„Aceste cărți sunt extrem de prețioase, de neînlocuit, de o enormă importanță pentru patrimoniul cultural internațional”, a subliniat atunci poliția britanică.

Nu a fost însă singurul jaf pe care l-a comis banda de români în Marea Britanie. Au încă 11 la activ, comise între sfârșitul anului 2016 și jumătatea lui 2019. Procurorii au estimat că și-au însușit o pradă ce valora în total 4,5 milioane de lire sterline (5 mi­-lioane de euro). Celelalte furturi comise de bandă au vizat smartphone-uri, tablete și computere.

Ce pedepse au primit românii

Cei 12 români și-au primit, vineri, pedepsele. Ei au fost condamnați în Regatul Unit și încarcerați, relatează Agerpres.

Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunțat joi și vineri pedepse cuprinse între trei ani și trei luni de închisoare până la cinci ani și opt luni închisoare împotriva inculpaților, care au pledat toți „vinovat”. Unii dintre inculpați au fost condamnați pentru furtul în sine, alții pentru planificarea și scoaterea din țară a bunurilor furate, se menționează într-un comunicat al Scotland Yard.

Şapte inculpați, din cei 12, au fost condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați fie pentru complicitate la comiterea spargerilor, fie pentru ascunderea și transferul bunurilor furate.

Judecătorul Jonathan Davies a spus în timpul procesului că bărbații fac parte dintr-o „rețea criminală” care a săvârșit o serie de „infracțiuni grave, profesionale, fiind originari din România”. „Fiecare și-a jucat rolul” și „și-a asumat riscuri cu ochii deschiși”.

Cea mai grea pedeapsă, de cinci ani și nouă luni, a fost dată lui Gavril Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere și control” în bandă.

Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, tatăl a doi fii, care era „prezent la locul spargerilor” și deținea un „rol principal” în rețeaua criminalității, a fost condamnat la cinci ani și o lună. Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani și nouă luni. Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre bărbații care au coborât în depozit, a fost condamnat la trei ani și șapte luni.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, în sudul Londrei, unde erau depozitate cărțile, a fost închis pentru patru ani și două luni. Marian Albu, în vârstă de 41 de ani, și Traian Mihulca, în vârstă de 32 de ani, au primit amândoi patru ani de închisoare, relateaza adevarul.ro.

„Aceste condamnări vin să încoroneze cu succes trei ani de anchetă complicată, care a identificat și condamnat o bandă organizată de români, necunoscută până atunci”, a subliniat șeful anchetei, Andy Durham, citat în comunicat.

Ofițerii britanici au lansat ancheta asupra grupului infracțional în februarie 2017. Ei au lucrat împreună cu polițiștii români și cu cei din Italia la acest dosar, alături de Europol și Eurojust, pentru a recupera bunurile și a-i identifica pe hoți. Operațiunea a culminat cu arestări și percheziții la 45 de adrese din Regatul Unit, România și Italia, în iunie 2019.

Cine este HUIDUMA

Gavril Popinciuc, zis și Cristi Huiduma, este un interlop sucevean, care are un trecut infracțional destul de tumultuos.

Gavril Popinciuc, zis și Cristi Huiduma

În cursul anului 2012, suceveanul Gavril Popinciuc, fost Albu, cunoscut în lumea interlopă suceveneană sub porecla de Cristi Huiduma, a luat calea străinătății, după ce a fost trimis în judecată într-o afacere cu fabrici clandestine de țigări, de pro¬curorii DIICOT București. Cristi Huiduma a petrecut o bună parte a anului 2011 în arestul poliției capitalei fiind pus în libertate după expirarea celor 180 de zile de arest preventiv. Procesul a început la sfârșitul anului 2011, iar în primăvara anului următor Gavril Popinciuc s-a făcut nevăzut din Suceava, apropiații săi spunând că acesta a plecat spre Anglia, temându-se să nu fie încarcerat din nou, de această dată pentru o perioadă mai lungă de timp. Confirmarea acestei vești a venit chiar din partea soției sale, cu care se afla în proces de divorț și împreună cu care a ridicat în Şcheia o pensiune, la ieșirea către Gura Humorului. Toată documentația privind construcția locului de cazare era însă pe numele soției și nu exista nicio suspiciune că la ridicarea pensiunii turistice a contribuit și Gavril Popinciuc, fost Albu, alias Cristi Huiduma.

În afacerea cu țigările, judecătorii bucureșteni l-au condamnat pe interlopul sucevean la o pedeapsă cu suspendare. Popinciuc a fost atunci bănuit, printre altele, că intenționa să ampleseze fabrici clandestine de țigări la Ițcani și în Şcheia, împreună cu structuri de contrabandă organizate de persoane din Moldova, Ucraina.

Cu câțiva ani înainte, în februarie 2006, Huiduma a mai fost implicat într-un scandal care a făcut multă vâlvă în Suceava. Cornel Grigorean, fost membru în „Legiunea Străină”, în intervalul 2000 – 2003 și poreclit „Legionarul” ( nu se putea altfel), l-a împușcat pe Gavril Popinciuc pe un peron al gării Suceava Vest. Scandalul a plecat de la o sumă de bani pe care fratele „legionarului”, Grigorean Eugen, o datora lui Popinciuc.

Grigorean l-a sunat pe Popinciuc, cerându-i să se întâlnească pe platforma industrială „Şcheia”, în apropierea Stației CFR Suceava Vest. Huiduma a coborât din mașină și s-a îndreptat spre mașina lui Cornel Grigorean. Acesta din urmă a scos un pistol, cu care a început să tragă asupra lui Gavril Popinciuc. După prima împușcătură, în urmă căreia Huiduma a fost rănit la brațul stîng, aceasta a încercat să scape, fugind în zig-zag peste liniile de cale ferată spre stația CFR Suceava Vest. Din locul în care a executat primul foc, Grigo¬rean a tras un al doilea foc spre Popinciuc, care fugea spre stația CFR. Al doilea glonț nu și-a mai atins ținta, oprindu-se în geamul biroului impiegatului de mișcare din stația CFR. Grigorean a continuat să tragă după Popinciuc. Grigorean a părăsit locul faptei, cu autoturismul personal, dispărând o perioadă, dar până la urmă s-a prezentat singur  la IPJ Suceava pentru cercetări. A făcut 29 de zile de arest și, așa cum ne-au obișnuit miloasele instanțe sucevene, s-a ales până la urmă cu o condamnare cu suspendare.

După ce judecătorii români au tot mângâiat înțelegători Huiduma pe creștet zeci de ani, spar­-gerea din Anglia însă pare să-i fi venit de hac interlopului din Şcheia.

În octombrie 2019, a fost pus în executare mandatul european de arestare emis de autoritățile judiciare engleze pe numele lui Popinciuc, acuzat de comiterea infracțiunilor de conspirație pentru comiterea de tâlhării în Regatul Unit, 12 tâlhării și conspirație pentru tăinuire de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. El a fost prins atunci de polițiști la domiciliul său din Şcheia și extrădat urgent în Marea Britanie, pentru ca vineri să fie condamnat la 5 ani și 9 luni de închisoare. (O.S.)

secretarasite

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …