Thursday , October 6 2022

Întâlnire la fața locului pentru a stabili detaliile noului centrul de tineret de la Bucșoaia

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit la Frasin, în Tabăra Bucșoaia, cu secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Andra Costache, subsecretarul de stat de la același minister, Radu Lebădă și cu primarul orașului Frasin, Marinel Balan.

Întâlnirea a avut loc în cursul zilei de vineri, 29 mai, iar scopul acesteia a fost de a discuta la fața locului referitor la pașii care trebuie urmați pentru noua investiție de la Bucșoaia unde urmează a fi construită o tabără, un centru de tineret standarde europene, pe o suprafață de 13,8 ha.

În prima fază Ministerului Tineretului și Sportului va iniția un proiect de hotărâre de Guvern prin care acest obiectiv să treacă în domeniul public al statului și administrarea MTS. „Urmează ca Ministerul Tineretului și Sportului să depună la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației un proiect de finanțare a unui „Centru de tineret și tabără școlară”, cu respectarea criteriilor și a condițiilor UE, pentru dotare și asigurare servicii de cazare, recreere și sport. Sunt avute în vedere mai multe variante de finanțare cu fonduri europene, atât în actualul cadru financiar multianual, pentru că mai sunt fonduri, cât și în cel care va urma, 2021-2027. În ceea ce ne privește, și noi și Primăria Frasin am pregătit tot ce este nevoie pentru a demara această procedură și suntem pregătiți să asigurăm și pe mai departe tot sprijinul”, a declarat Gheorghe Flutur.

Centrul de tineret este gândit să funcționeze la capacitate maximă, 500 locuri, pe durata întregului an calendaristic, atât prin asigurarea serviciilor specifice taberelor – cu pondere importantă în perioada vacanțelor școlare, dar și prin asigurarea cadrului de pregătire și pentru practicarea mai multor sporturi – activități desfășurate pe perioada întregului an. Copiii vor putea fi antrenați și în diverse activități recreative specifice zonei Bucovinei: prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, gastronomie, precum și drumeții, echitație, plutărit, recoltare fructe de pădure etc. Interesant faptul că,  la un moment dat,  în aceeași perioadă,  multe familii se pot regăsi cu toții în Bucovina, copiii în această tabără iar părinții la pensiunile din zonă.

„Se are în vedere includerea acestei tabere în viitoarea stațiune turistică ,,Bucovina”, unde gândim ca element de infrastructură un tren pe ruta Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra-Dornei care să oprească și în Bucșoaia, pentru cei din tabără. Ne dorim foarte mult să avem în inima județului Suceava această tabără modernă, acest centru de tineret, care poate să devină și un important punct de atracție turistică național, alături de celelalte destinații din Bucovina”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Tot astăzi, împreună cu cei de la MTS, Gheorghe Flutur și Marinel Balan au mers la stadionul din Frasin. „Se dorește identificarea de resurse pentru reabilitarea acestor baze sportive prin fonduri europene, având în vedere posibilitățile financiare reduse pe care UAT-urile ar putea să le aloce pentru aceste investiții”, a explicat Gheorghe Flutur. De la Frasin, delegația de la MTS a plecat la Lucina, unde se dorește inițierea unui proiect prin care herghelia de aici să se transforme într-o atracție turistică, fiind unul dintre proiectele de încurajare a turismului montan în Bucovina. (D.P.)

Vezi si

CSU din Suceava a pierdut fără drept de apel la Constanța

CSU din Suceava a pierdut la scor, 25-37 (9-20), meciul disputat miercuri seară, pe terenul …