Inspectorii sanitari suceveni au verificat luna trecută aproape 300 de agenți comerciali și unități sanitare pentru a constata dacă sunt respectate regulile de combatere a coronavirusului

reportersite
16 septembrie 2020, 7:00

Au fost aplicate 18 amenzi în valoare totală de 10.000 de lei. Inspectorii sanitari au găsit unități comerciale fără autorizații sanitare de funcționare

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a anunțat că în cursul lunii trecute, inspectorii sanitari suceveni au verificat 281 de agenți comerciali și unități sanitare pentru a constata dacă sunt respectate regulile de combatere a coronavirusului. Au fost verificate 165 de unități din domeniul alimentar, iar la 13 dintre acestea s-au găsit nereguli grave pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7 milioane de lei. Dintre cele 72 de unități sanitare verificate, una singură a fost amendată cu suma de 500 de lei, pe lista celor în neregulă adăugându-se și două unități de cazare, sancționate cu suma de 1.500 de lei.

secretarasite

Reprezentanții DSP au verificat ăn cursul lunii august și 452 de unități care se află în categoria nonaliment, iar în urma acestor verificări s-au aplicat 12 amenzi în valoare totală de 44.000 de lei. ”Controalele efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins șapte controale la categoria apă, fiind aplicate șase amenzi în valoare totală de 38.000 de lei, 260 de controale în categoria biocide, 32 de producătorii mijlocii de deșeuri periculoase și două la producătorii mari de deșeuri periculoase”, a menționat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. Inspectorii sanitari au descoperit unități comerciale care nu aveau autorizații sanitare de funcționare. ”S-a sesizat darea în consum a apei fără asigurarea parametrilor de calitate prevăzuți de legislația în vigoare, desfășurarea activității fără certificatul de instruire profesisonală privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă în unități de folosință publică, cât și nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc asupra sănătății persoanelor”, a completat purtătorul de cuvânt DSP, Gabriela Băncilă.
secretarasite
În categoria ”aliment”, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au verificat 165 de unități, iar pentru neregulile constatate au aplicat 30 de amenzi, în valoare de 31.900 de lei, deoarece au constatat nerespectarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție, lipsa certificatului de igienă și lipsa monitorizării spațiilor frigorifice.

Tot în cursul lunii trecute, inspectorii sanitari au rezolvat 61 de sesizări, venite din partea sucevenilor. (Cristina RUŞTI)

reportersite