Friday , March 29 2024

Inspectorii sanitari și sanitar-veterinari suceveni au lansat o campanie de avertizare privind riscurile trichinelozei

Aceștia avertizează populația asupra manifestării clinice a bolii și arată care sunt măsurile care trebuie luate pentru a preveni îmbolnăvirile. Sucevenii pot efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la animalul crescut în gospodăria proprie în punctele din Piața Mare, Piața Mică și Piața Burdujeni  

 targ porci


Inspectorii suceveni din cadrul Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au lansat o campanie de avertizare a populației privind riscurile trichinelozei. Astfel, aceștia recomandă cetățenilor să efectueze examen trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc provenită de la animalul crescut în gospodăria proprie. Pentru a veni în sprijinul sucevenilor, reprezentanții DSV au anunțat că astfel de examene se pot face în toate circumscripțiile sanitar-veterinare din județ. La acestea se adaugă, pe raza municipiului Suceava, și punctele de control din zona Pieței Mari, din Piața Mică și Piața Burdujeni.
Inspectorii DSP avertizează populația asupra manifestării clinice a bolii și arată care sunt măsurile care trebuie luate pentru a preveni îmbolnăvirile. Ei recomandă achiziționarea cărnii doar de la surse autorizate și consumarea acesteia doar după examenul trichineloscopic. Având în vedere prezența unor focare de trichineloză în unele județe ale țării, precum și creșterea așteptată a consumului de carne de porc și vânat prilejuită de sărbătorile de iarnă, Direcția de Sănătate Publică transmite cetățenilor câteva sfaturi. Specialiștii DSP recomandă ca achiziționarea cărnii și a produselor din carne să se facă doar de la surse autorizate. Testarea cărnii provenită din gospodăria proprie și darea în consum a acesteia trebuie făcute doar după examenul trichineloscopic negativ. La apariția simptomelor caracteristice trichinelozei, medicii ne recomandă să ne adresăm serviciilor medicale pentru consult și diagnostic.
Manifestările bolii variază de la forme asimptomatice până la forme severe care pot cauza decesul prin complicațiile pe care le produc. Incubația bolii este în medie de 10-14 zile, iar semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt febra, edemele feței și ale pleoapelor însoțite de conjunctivită, dureri musculare, senzație de oboseală, tulburări digestive tranzitorii, cum ar fi dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături, apărute în prima sau a doua zi după consumul de carne infestată. Pe scurt, omul se poate infesta prin consumul de carne de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat ce conține larve vii. De precizat că boala nu se transmite de la om la om. (C. RUSTI)
 
 

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …