Saturday , March 25 2023

Inspectorii sanitari au strâns aproape 500.000 de lei din amenzi în cursul anului trecut

Unităților sanitare din județ le-au fost aplicate 14 amenzi în valoare de 40.400 de lei. Inspectorii DSP au soluționat în anul 2022, 280 de sesizări venite din partea sucevenilor

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică au făcut, în cursul anului trecut, aproape 4.000 de controale. Mai exact, aceștia au desfășurat 3.741 de acțiuni de control, dintre care 557 au fost în unitățile sanitare din județ. În urma neconformităților constatate s-au aplicat  173 de sancțiuni contravenționale constând în 20 de avertismente și 153 amenzi în valoare totală de 485.400 de lei. Unitățile sanitare din județ au primit în cursul anului trecut de la inspectorii DSP, 14 amenzi în valoare de 40.400 de lei.

Controalele efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins controale în unități din domeniul apă, controale în unități de turism, unități din categoria mediu, cât și controale la unități din categoria biocide, dar și la unități de învățământ. Printre neconformitățile depistate de reprezentanții DSP se află stocarea temporară necorespunzătoare a deșeurilor medicale, nerespectarea frecvenței utilizării testelor de verificare, precum și evaluarea necorespunzătoare a procesului de sterilizare și frecvența utilizării testelor de verificare a sterilizării, comercializarea produselor biocide cu nerespectarea prevederilor specifice de notificare/avizare, produse care sunt supuse acestor procedure, lipsa evidenței și a controlului eficienței sterilizării instrumentarului utilizat în cadrul cabinetului de înfrumusețare, neîndepărtarea apelor uzate menajere provenite de la locuințe neracordate la un sistem de canalizare prin vidanjarea foselor septice proiectate, executate, amplasate, exploatate și întreținute conform normelor în vigoare, precum și deversarea lor în locuri neautorizate în acest scop, producerea de zgomot, vibrații, mirosuri care depășesc limitele maxime stabilite de normele de igienă în vigoare și care pot crea riscuri pentru sănătatea comunitară.

Controalele efectuate în categoria aliment au cuprins verificări la producători și ambalatori, la retaileri, cât și la unități din sectorul servicii. Inspectorii DSP au descoperit efectuarea transportului alimentelor cu mijloace de transport și recipiente care nu asigură protecția alimentelor împotriva contaminării, neamenajate și neechipate corespunzător, neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spații frigorifice și neasigurarea echipamentului de protecție curat și complet pentru personalul din sectorul alimentar.

Tot în cursul anului trecut, inspectorii DSP au soluționat și 280 de sesizări, venite din partea sucevenilor. (C. R.)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …