Tuesday , May 24 2022

Insolvenţele lunii trecute – cap de afiş Sedcomlibris

rubber stamp with inscription INSOLVENT

 28 de dosare privind procedura insolvenţei au fost depuse la Tribunal în cursul lunii trecute, cel mai important agent economic fiind Sedcomlibris SA, administratorul lanţului de librării Alexandria 

In timpul vacanţei judecătoreşti la secţia civilă a Tribunalului Suceava au fost depuse până acum un număr de 28 de dosare care au ca obiect procedura insolvenţei. Cel mai important dosar vizează insolvenţa SC Sedcomlibris SA, societate care are ca obiect principal de activitate distribuţia de cărţi şi alte produse din zona distribuţiei de materiale destinate elevilor.
Conform listei făcute publice ce Tribunalul Suceava, începând cu data de 24 iunie a.c. şi până la 26 iulie 2013, au fost înregistrate dosare privind procedura insolvenţei vizând societăţile comerciale Nordasig SRL, Bran Prod Serv SRL, Ronicar RNC SRL, Thaili Cosmetics SRL, Pedoroxa Cosmetics SRL. Crisovas SRL, Mihtrans SRL, Axial Transport SRL, Awa Nicolaus SRL, White House SRL, Holvi SRL, Trans Max SRL, Record Trans SRL, Sedcomlibris SA., Civic Decor SRL, Meteor Grup ANV SRL, Euorogoma Serv SRL, Promet Metal SRL, Oxiteh SRL, Drete SRL, Cadas Top SRL, Ilacrisfarm SRL, Profilofier SRL, Romarknis SRL, Paudex SRL, Holzlager SRL, Timuforest SRL şi Hidalgo Snack Bar SRL.
Conform statisticii puse la dispoziţie de Tribunalul Suceava, cererile de deschidere a procedurii insolvenţei din luna precedentă vizează în principal firme mici – cu magazine prin cartiere ori prin sate, care nu mai reuşesc să ţină pasul cu sistemele alternative de aprovizionare a potenţialilor clienţi, care au constatat că, chiar din mediul rural provenind au constatat că este mai avantajos să îşi facă cumpărătutile la supermarketuri, unde pot să aleagă roşia sau catravetele care îi convine, decât să ia marfa din sat, chiar dacă preţul nu este mai mare decât la oraş. Faptul că în acest fel micile afaceri de cătun, de sat ori la nivel de oraş, de cartier sucombă, constituie un rezultat al economiei de piaţă , aşa cum este gestionată aceasta la nivel european.
Din punct de vedere al obiectului principal de activitate explicitat în denumirea firmei, constatăm, pe de altă parte că o bună parte dintre firmele pentru s-a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă au desfăşurat activităţi în domeniul transporturilor de mărfuri sau persoane, exploatări forestiere şi chiar în valorificarea fierului vechi.
SEDCOMLIBRIS – trei cereri de deschidere a insolvenţei
Pentru a treia oară consecutiv SC Sedcomlibris SRL, firma suceveană care gestionează lanţul de librării “Alexandria” a fost solicitată la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava într-un dosar de deschidere a procedurii insolvenţei.
In ultima perioadă, Sedcomlibris a făcut obiectul unor cereri succesive de deschidere a procedurii de insolvenţă, care au trebuit să fie analizate de secţia civilă a Tribunalului Suceava. Astfel, societatea comercială suceveană care deţine lanţul de librării Alexandria, a fost chemată în insolvenţă de către un partener de afaceri, de această dată pentru o sumă totală de aproape 700 de milioane de lei vechi. Tribunalul Suceava a fost înregistrată în luna iunie a acestui an. O cerere de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de SC PICOLINO JUC|RII SRL Bucuresti împotriva SEDCOMLIBRIS în condiţiile în care firma suceveană are de plătit un debit de 57.553 de lei, contravaloarea unor facturi fiscale neachitate, la care se adaugă o dobândă în cuantum de 11.730 de lei, calculată de la scadenţa facturilor si până la data introducerii acţiunii. Se cere de asemenea si plata dobânzii legale de la această dată, până la deschiderea procedurii insolvenţei. Conform cererii de deschidere a procedurii, între cele două societăţi s-au desfăsurat relaţii comerciale constând în livrarea de mărfuri – jocuri si jucării în principal, în condiţiile impuse de SEDCOMLIBRIS, dar contravaloarea acestora nu a fost achitată. Secţia Civilă a Tribunalului Suceava urmează să se pronunţe în zilele următoare asupra acestei solicitări.
SEDCOMLIBRIS SA Suceava nu este la prima trecere prin furcile caudine ale insolvenţei. Acum apropape trei ani, a fost chemată în insolvenţă de AUDIO VISUAL ROMANIA pentru debite totale de peste 3,3 miliarde de lei vechi – facturi neachitate si penalităţi, pentru filme vândute prin reţeaua librăriilor Alexandria, dar neplătite furnizorului încă din anul 2007.
SC AUDIO VISUAL ROMANIA SRL Bucuresti – fosta PROOPTIKI SRL a depus atunci o cerere introductivă privind declansarea procedurii insolvenţei împotriva SC SEDCOMLIBRIS SA Suceava, reprezentată de Dan Alexandrescu, care deţine 87,56% din acţiunile societăţii, pentru neplata unei creanţe certe, lichide si exigibile în valoare de 1,81 miliarde de lei vechi, la care se adaugă suma de 1,50 miliarde de lei vechi reprezentând penalităţi contractuale.
Conform cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, între cele două firme s-au derulat relaţii comerciale în baza unui contract datând din 2007, având ca obiect achiziţionarea de filme pe care agentul economic sucevean urma să le vândă prin lanţul său de librării. Filmele au fost livrate, operaţiunea a fost facturată, dar SEDCOMLIBRIS nu a plătit marfa către firma bucuresteană. “Sunt debite foarte vechi, ceea ce arată că în mod vădit societatea se află în incapacitate de plată. Desi obligaţia plăţii facturilor era de 45 de zile de la livrare, pârâta a nesocotit în mod brutal aceste obligaţii, în acest moment toate facturile scadente depăsind 402 zile, iar majoritatea fiind cuprinse între 503 si 685 de zile de la scandenţă, fapt ce ne prejudiciază în mod evident, debitoarea vânzând în propriile librării din cele 30 de puncte de lucru bunurile livrate de noi fără a le plăti” se arată în cererea de insolvenţă depusă de SC AUDIO VISUAL ROMANIA SRL Bucuresti la Tribunalul Suceava. Până la urmă AUDIO VISUAL ROMANIA SRL nu a mai continuat procesul. (N.R.)

Vezi si

Niculai Barbă: Pregătim pentru județul Suceava un calendar de vară deosebit, plin cu evenimente culturale de top și oferte turistice „de poveste”

Seria evenimentelor va începe pe 2 iunie cu Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, care va fi …