Thursday , April 18 2024

Înfrățire simbolică între Suceava, Soroca și Alba Iulia

Județul Suceava a semnat marți acorduri de înfrățire, cu valoare simbolică, atât cu raionul Soroca din Republica Mol­­dova, cât și cu județul Alba, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara.flutur 19 dec 2017

Președintele raionului Soroca, Gena­die Muntean, a declarat că raionul So­roca și județul Suceava vor coopera în ceea ce privește Cetatea de la Soroca și Cetatea din Suceava, vor colabora și în cadrul Programului Stefanian, dar și cu Muzeul Bucovinei.

“Este o semnificație pentru că azi se împlinesc 100 de ani de la unire, pentru noi sorocenii este o onoare”, a spus Muntean.

El i-a oferit președintelui Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, un bust al domnitorului Stefan cel Mare ”în semn de onoare și respect”.

Vicepreședintele CJ Alba, Dumitru Fulea, a transmis salutul acestui județ și i-a asigurat pe președinții CJ Suceava și ai raionului Soroca de toată admirația, con­siderația și respectul locuitorilor jude­țului Alba, pentru tot ceea ce reprezintă, pentru istoria poporului român.

“Sunt încântat să mă aflu astăzi în Cetatea de Scaun a Sucevei din două motive. În primul rând pentru semna­rea acordului de cooperare între cele două județe, Alba și Suceava, două județe reprezentative pentru zonele istorice din care fac parte și, bineînțeles, două județe, Alba și Suceava, care și-au pus amprenta pe istoria României Mari. Bineînțeles că sunt încântat să mă aflu astăzi și să mă bucur împreună cu președintele Flutur și președintele de la Soroca de cei 100 de ani care se împlinesc de când Sfatul Tării din Basarabia au hotărât să se unească cu patria mamă”, a spus Fulea.

La rândul său, Flutur a spus că această înfrățire este una cu ­va­loare istorică și emoțională.

“Este o înfrățire cu valoare istorică și emoțională. Basarabia – Cetatea lui Stefan – Soroca, Bucovina – Cetatea de Scaun – Ce­ta­­­tea Alba Iulia, cele trei pro­­vincii care s-au unit cu țara acum 100 de ani astăzi semnează înfrățiri și colaborări. Este un arc peste timp, un arc peste Carpați și peste Prut. Să dea Dumnezeu să ne întâlnim mai des pentru că avem această obligație, pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri acum 100 de ani”, a spus Flutur.

Muzeul de Istorie din Suceava a găzduit, marți, vernisajul expoziției “Cen­­tenarul României Mari”, realizată în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Național de Istorie al Moldovei din Chișinău, Repu­blica Moldova.

Evenimentul, realizat simultan în Su­ceava, Alba Iulia și Chișinău, a fost transmis în direct cu moderatori și invitați marcanți, din fiecare locație, cu baza la Muzeul de Istorie din Suceava și cu duplexuri realizate cu Chișinău și Alba Iulia.

Conform Agerpres, pe parcursul trans­misiunii au fost incluse materiale audio-video relevante temei manifestării, precum și intervenții în direct ale personalităților invitate în fiecare locație.

Potrivit directorului Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, manifestarea urmărește informarea publicului asupra însemnătății istorice a Centenarului Marii Uniri, dar și prezentarea evenimen­­telor dedicate sărbătoririi Cente­narului României, ce vor fi organizate pe întreg parcursul anului 2018.

”Este un mesaj de unitate al provinciilor istorice (…) Expoziția dorește să transmită vizitatorilor aspectele și sctele cele mai importante care au dus la făurirea Unirii Mari, precum și personalitățile importante pentru fiecare provincie în parte. Este, dacă doriți, o sinteză a ceea ce a reprezentat momentul 1918 în fiecare provincie în parte”, a spus Ursu.

Evenimentul, la care a participat și un grup de studenți basarabeni, a fost organizat la inițiativa președintelui Consiliului județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.

”De aici, din Cetatea de Scaun a Sucevei, vreau să vă spun că astăzi avem o acțiune curajoasă în memoria Basarabiei. Vom avea la aceeași oră vernisarea expoziției Centenarul României Mari la Suceava, la Chișinău și la Alba Iulia. Salut prietenii mei, le mulțumesc că au intrat în această acțiune comună cu noi. Vom avea semnarea unei înfrățiri simbol între Cetatea Soroca din Basarabia, Cetatea Sucevei și Cetatea Alba Iulia, o acțiune de importanță simbolică și care transmite mesajul de unitate a românilor (…) Peste opt luni, așteptăm să fim aici gazde, în Bucovina, pentru că se împlinesc o sută de ani de la Unirea Bucovinei cu țara și vreau să transmit Basarabiei noastre dragi multă sănătate și drum bun pe calea europeană”, a spus Flutur.

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …