Thursday , July 25 2024

Indivizii din Suceava aflați în arest la domiciliu, cu interdicții sau sub control judiciar vor fi monitorizați de la 1 octombrie cu brățări electronice

Început ca proiect pilot în anul 2022, pentru protejarea victimelor violenței domestice, Sistemul Informatic de Moni­torizare Electronică (SIME), cunoscut ca “brățară electronică”, va fi utilizat începând cu 1 octombrie 2024 în sistem pilot și pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauțiune și a arestului la domiciliu. Printr-o ordonanță de urgență aprobată ieri de Guvern s-a stabilit devansarea la 1 octombrie 2024 a termenului de implementarea a SIME în județul Suceava și în alte 17 județe, care inițial erau programate să fie acoperite de acest sistem în 2025. Mai mult, ordonanța respectivă prevede extinderea SIME și în cazul în care instanța a impus condamnatului pe durata eliberării condiționate să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale sau adunări publice stabilite de instanță, respectiv de a nu comunica cu victima sau membrii de familie ai acesteia, cu participanții la săvârșirea infracțiunii sau cu alte persoane. De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere de frontieră, care va ajuta la combaterea fenomenului infractorilor fugari peste graniță.

 

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care dă posibilitatea monitorizării cu brățări electronice și în cazul persoanelor aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, dar și pentru persoanele eliberate condiționat și care au anumite restricții.

Ministerul de Interne a transmis ieri că sistemul privind monitorizarea inculpaților aflați sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie, când se extinde la întreaga țară, cu dispozitivele și infrastructura existente deja în București și în 23 de județe. De asemenea, OUG adoptată joi stabilește devansarea unor termene și extinderea monitorizării electronice la nivelul mai multor județe, inclusiv Suceava, începând cu 1 octombrie.

”Guvernul României a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, modificarea legislației pentru a permite monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar și arest la domiciliu. Vorbim de o aplicare etapizată, cu un orizont rapid de implementare. Este o măsură venită în scopul creșterii gradului de siguranță publică  în comunități și pentru protecția cetățenilor”, a transmis, joi, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă. Sursa citată a precizat că, astfel, se devansează aplicarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

”De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 1 octombrie 2024, vom testa folosirea sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu în municipiul București și în cele 23 județe în care este deja implementat SIME. Precizăm că testarea se va face folosind infrastructura și dispozitivele deja existente”, a mai transmis sursa citată.

MAI a mai transmis că o altă modificare este că se devansează de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 data de extindere la nivelul întregii țări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.

”Ne referim aici la restul de 18 județe (inclusiv Suceava – n.r.), pentru care această măsură era inițial prevăzută pentru 2025. Totodată, va alea loc extinderea sistemului în viitor (după încheierea proiectului pilot), și pentru monitorizarea persoanelor, pe durata liberării condiționate, sens în care Direcția Națională de Probațiune va fi parte a proiectului SIME”, a mai transmis MAI.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) a acoperit, până în prezent, situațiile de violență domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecție sau a unui ordin de protecție provizoriu față de agresor și a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

Prima etapă, în perioada 2022 – 2023, a fost aplicată la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea. Cea de a doua etapă, cu termen anul 2024 se referea la unitățile administrativ-teritoriale menționate și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;

Județul Suceava era prins într-o a treia etapă treia etapă, cu termen inițial anul 2025, alături de  județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Timiș și Tulcea. Acum, termenul a fost devansat pentru 1 octombrie 2024, prin această OUG.

“Început ca proiect pilot în anul 2022, pentru protejarea victimelor violenței domestice, sistemul informatic de monitorizare electronică, cunoscut ca ‘brățară electronică’, va fi utilizat începând cu 1 octombrie 2024 în sistem pilot și pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauțiune și a arestului la domiciliu. Totodată, ordonanța de urgență aprobată de Guvern prevede extinderea utilizării sistemului informatic de monitorizare electronică și în cazul în care instanța a impus condamnatului pe durata eliberării condiționate să nu se afle în anumite locuri sau anumite manifestări sportive, culturale sau adunări publice stabilite de instanță, respectiv de a nu comunica cu victima sau membrii de familie ai acesteia, cu participanții la săvârșirea infracțiunii sau cu alte persoane. De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere de frontieră”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Prezent la conferință, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a explicat că de la începutul acestui an au fost montate 472 de brățări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208. De asemenea, 25 de persoane și-au îndepărtat brățara, iar 24 de persoane au fost reținute.
Despescu a mai spus că Poliția are în supraveghere 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, din care 24 de persoane sub control judiciar pe cauțiune, la care se adaugă 1.288 de persoane plasate în arest la domiciliu.
Practic, de la 1 octombrie, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin brățările electronice.
Bogdan Despescu a menționat că Poliția Română în dotare 5.266 de asemenea brățări de supraveghere, urmând ca până la data de 1 octombrie să fie achiziționate alte 6.000 de brățări.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis, într-un comunicat de presă, că această modificare legislativă este un “pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor”.
“Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar, de la 1 octombrie, vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Şi aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu. Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice – “bijuterii judiciare” – cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, spune Gorghiu.  (O.S.)

Vezi si

Zona de munte a județului, sub Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar …