Thursday , February 9 2023

Individul care a încercat să acopere un criminal a scăpat de închisoare

Silviu Daniel Panaite a fost condamnat la 11 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare pentru nedenunțare și favorizarea făptuitorului. Acesta a fost trimis în judecată pentru că a dat foc hainelor și adidașilor unui criminal, precum și telefonului furat de acesta de la victimă. In același dosar a fost trimis în judecată și Marius Andrei Varvara, de 19 ani, din Baia, pentru omor și furt calificat. El este acuzat că a omorât în bătaie un consătean în vârstă de 63 de ani, pe care l-a lovit cu pumnii, picioarele și o șipcă dintr-un gard pentru că a refuzat să-i dea o gură de suc 

 palatul de justitie Suceava [800x600]

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Silviu Daniel Panaite la o pedeapsă 11 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani pentru comiterea infracțiunilor de „nedenunțare” și „favorizarea făptuitorului”. Acesta trebuie să plătească statului suma de 1.300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare. In cazul lui Marius – Andrei Varvara, magistrații au dispus disjungerea cauzei.

La data de 10 februarie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Marius – Andrei Varvara, de 19 ani, din comuna Baia, cer­cetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și furt calificat, precum și a inculpatului Silviu Daniel Panaite, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de nedenunțare și favorizarea făptuitorului.

Anchetatorii au stabilit că la data de 4 ianuarie 2017, inculpatul Marius – Andrei Varvara, împreună cu doi prieteni, a consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice, de la ora 16.00 până la ora 19.00 aceștia au băut două sticle cu coniac, două sticle cu vin și aproximativ 13 litri de bere, apoi s-a deplasat împreună cu cei doi la maga­zinul mixt din localitate, unde inculpatul a continuat să consume băuturi alcoolice.

În jurul orei 20.00, în magazin a venit pentru scurt timp și victima Neculai B., de 63 de ani, pe care Varvara nu o cunoștea. Tânărul a avut o dispută verbală cu bărbatul, care ar fi refuzat să-i dea suc pentru a stinge băutura alcoolică pe care o consuma. După ce Neculai B. a părăsit maga­zinul, inculpatul l-a urmărit și l-a lovit în mod repetat cu pumnii și picioarele. Observând comportamentul agresorului, martorii au fugit după el reușind să-l liniștească, acesta revenind pe terasa magazinului. La scurt timp, bărbatul bătut s-a ridicat din locul unde fusese lovit și a pornit pe șosea spre locuința sa.

Varvara a remarcat acest lucru, astfel că a luat-o la fugă dinspre terasă pe șosea după Neculai B.. Inculpatul l-a ajuns pe acesta din spate, l-a lovit cu putere, fapt ce a condus la căderea victimei pe șosea, după care agresorul a târât-o pe o distanță de circa 10 metri pe un drum lateral, loc unde a agresat-o într-un mod deosebit de violent, lovind-o cu pumnii, picioarele și cu o șipcă dintr-un gard.

La un moment dat inculpatul a încetat actele de violență asupra victimei, s-a aplecat asupra acesteia și a început să o caute prin buzunare după obiecte de valoare. Agresorul a furat de la Neculai B. telefonul mobil și a pornit spre domiciliul său. La scurt timp, victima a decedat.

„Conform concluziilor cuprinse în raportul de autopsie întocmit de medicul legist din cadrul SML Suceava, moartea victimei a fost violentă și s-a datorat unui politraumatism asociat cu asfixie mecanică prin aspirarea de sânge în căile respiratorii inferioare”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

In aceeași seară, inculpatul Varvara s-a deplasat la locuința coinculpatului Silviu Daniel Panaite, lăsând în casa acestuia telefonul mobil pe care îl furase anterior de la Neculai B.. În jurul orei 23.00 cu, inculpatul s-a deplasat la casa lui R.V.A., unde a continuat să consume cantități mari de băuturi alcoolice, după care s-a culcat.

În dimineața de 5 ianuarie 2017, inculpatul Marius – Andrei Varvara a mers din nou la locuința lui Silviu Daniel Panaite, a lăsat în curtea casei acestuia adidașii de culoare albă murdari de sânge, după care i-a cerut coinculpatului o pereche curată de pantaloni.

În aceeași dimineață, din discuțiile purtate cu Marius – Andrei Varvara, Silviu Daniel Panaite a aflat că în seara anterioară amicul său bătuse o persoană, fiind posibil ca aceasta să fi decedat.

Astfel, deși aflase că autorul infracțiunii, inculpatul Marius – Andrei Varvara, a fost arestat preventiv, Panaite nu a anunțat autoritățile judiciare nici până la punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestuia, nici în perioada următoare că Varvara a lăsat hainele pline de sânge și telefonul mobil al victimei la locuința sa.

La data de 7 ianuarie 2017, Silviu Daniel Panaite a dat foc în curtea casei sale pantalonilor, adidașilor și telefonului mobil. Prin această acti­vitate ilegală, inculpatul a dat ajutor unei alte persoane în scopul îngreunării cercetărilor în acest dosar penal și implicit tragerii la răspundere penală a inculpatului Marius – Andrei Varvara. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …