Thursday , March 28 2024

Inculpaţii principali în dosarul APIA Suceava rămân sub control judiciar

Ieri, la Curtea de Apel Suceava s-au judecat ultimele contestaţii asupra măsurilor luate împotriva celor inculpaţi în dosarul fraudei de la APIA Suceava. Din rândul inculpaţilor suceveni, doar fostul director Eugen Mogoş este liber în totalitate, ceilalţi rămânând sub control judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara. Până una alta, prima care părăseşte şi sistemul este Lya Chiriac, care şi-a făcut dosar de pensionare

delia Moldoveanu 34 [800x600]
Delia Moldoveanu
După suita de reţineri efectuate de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA la începutul acestei luni, în dosarul vizând fraudarea fondurilor europene prin intermediul APIA Suceava, cu complicitatea celor de la APIA Central, în cele din urmă, singurele măsuri restrictive rămase în vigoare, după patru săptămâni, sunt cele vizând controlul judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara. Ieri la Curtea de Apel Suceava s-au judecat ultimele contestaţii împotriva măsurilor luate împotriva celor inculpaţi în dosar, cele formulate de Nicoleta Cheler – consilier la APIA Suceava, Stela Tănase, Elena Boboriţă şi Adriana Chirea, de la APIA Bucureşti. Funcţionarelor din Capitală, cu excepţia Stelei Tănase, care nu a avut avocat şi s-a decis amânarea luării unei decizii până luni, li s-a admis contestaţia, s-a ridicat controlul judiciar dispus asupra lor prin hotărârea anterioară a tribunalului judeţean, astfel încât acestea pot pleca liniştite în concediu peste hotare, dacă doresc. Nicoletei Cheler, funcţionara de la APIA Suceava i-a fost respinsă însă contestaţia astfel încât, în această vară va trebui să-şi ia gândul de la vreo vacanţă pa plaje străine pentru că a rămas definitiv cu interdicţie de a părăsi ţara. La fel ca şefa ei, Delia Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, a colegelor Lya Chiriac, şi Ionela Melania Blănaru. Cu interdicţie de a părăsi ţara a rămas şi medicul veterinar din Horodnicu de Sus Neculai Toma, proprietarul de asociaţie de creştere a animalelor din Câmpulung Ioan Piticari, medicul veterinar Lucian Ciobanu de la DSVSA, fostul primar de Câmpulung Constantin Gabriel Serban dar şi ex-directorul general al APIA Bucureşti, Gheorghe Benu.
Procurorul şef aj Serviciului Teritorial Suceava, Mihaela Mihai, a arătat zilele trecute că audierile şi culegerea de probe în dosarul fraudării fondurilor europene prin falsificarea bazei de date APIA, operaţiune efectuată de la Suceava este în derulare. Sute de fermieri au fost sau urmează a fi audiaţi, mulţi dintre aceştia oferindu-se singuri să dea declaraţii, nemulţumiţi că împărţirea subvenţiilor pe suprafaţa de teren agricol ori pe cap de animal s-a făcut discreţionar, unii care nu meritau primind astfel de subvenţii, iar alţii, care aveau acest drept, neprimindu-le.
BENU1 [800x600]
Gheorghe Benu

Principalele acuzaţii în dosarul APIA Suceava
In sarcina Deliei Moldoveanu procurorii DNA au reţinut infracţiunile de “acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei ( circa 1,2 milioane de euro).
Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, rezultă suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In ceea ce o proveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA Suceava, este de asemenea inculpată, în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
In ceea ce îl priveşte pe Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este inculpat în cauză pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice.
Lya Chiriac, consilierul superior de la APIA Suceava inculpat în acerst dosar a făcut primul pas pentru a ieşi din sistem, pregătindu-şi dosarul de pensionare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. Pentru DNA- Cele trei din APIA Central (Stela Tanase, Adriana Chirea siElena Bobojita) impreuna cu directorul Benu constituiau un grup infractinal organizat care aveau legaturi stranse in mai multe judete in special din Moldova, cu oameni din interiorul centrelor judetene APIA pt fraudarea de fonduri EU prin instigarea fermiereilor de a nu prezenta acte doveditoare de detinere a suprafetelor de teren si falsificarea actelor pt subventii la sectorul zootehnic.Sunt dovezi clare prin care cele trei de la Bucuresti au fost complice cu angajati din centrele judetene – in special cu sefi de dervicii – prin care au intrat in sistemele informatice si au modificat date. Caracatita are ramificatii mari….