Monday , January 30 2023

Inconștiența adulților bagă tot mai mulți copii în spital

Lăsați nesupravegheați, cei mici cad victime unor accidente casnice stupide. Săptămânal cinci-șase copii au nevoie de asistență medicală din această cauză 

Nesupravegherea copiilor de către părinți duce, de multe ori, la tragedii. Dacă un copil nesupravegheat riscă să pățească ceva chiar și în casă, riscurile care îl pândesc afară sunt nenumărate. Aparent, orice părinte conștientizează riscurile, însă realitatea dovedește că lucrurile nu se petrec chiar așa. Părinții pot fi amendați pentru nesupravegherea copiilor, însă acest lucru nu se prea întâmplă. Pe de o parte, obligația părinților în ceea ce-i privește pe copiii minori, este reglementată prin Codul Familiei, conform căruia “părinții sunt obligați să îngrijească un copil. Ei sunt obligați să crească copilul, îngrijind de sănătatea și dezvoltarea lui fizică, de educarea, învățătura și pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu însușirile lui”, iar pe de altă parte îi este corelat dreptul copilului la creștere și educare de către părinții lui. Însă acest lucru nu prea pare luat în serios de către o parte dintre părinții suceveni, dacă ne referim la faptul că în ultima perioadă, tot mai mulți copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava din cauza unor accidente ce puteau fi evitate, dacă cei mici nu erau lăsați nesupravegheați.

Astfel, zilele trecute, la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului sucevean au ajuns trei copii cu vârste de până la doi ani, în stare gravă ca urmare a unor intoxicații cu substanțe periculoase. Un băiețel în vârstă de doi ani a confundat sticla de suc și a înghițit adeziv. Din declarațiile mamei a reieșit că aceasta ținea adeziv într-o sticlă de suc, iar copilul a confundat sticlele. Un alt copil în vârstă de un an a băut din greșeală diluant, iar părinții se scuză și ridică neputincioși din umeri că totul s-a întâmplat din greșeală. Medicii urgentiști au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a-l stabiliza pe micuț, starea acestuia fiind destul de gravă. La aceste două cazuri se mai adaugă și cel al unei fetițe în vârstă de doar un an care a ajuns la spital din cauza unei intoxicații medicamentoase. Micuța era alăptată în timp de mama urma un tratament cu antibiotice, culmea fără vreo prescripție medicală, iar cantitatea de medicamente ajunsă în laptele matern a fost suficient de mare încât să aducă copilul aproape de comă.

O fetiță în vârstă de un an și 11 luni din satul Plăvălari, comuna Udești a ajuns la începutul acestei săptămâni, în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, după ce a înghițit otravă de purici. După cum a declarat tatăl micuței, fetița nu a apucat să înghită foarte mult din recipientul respectiv, dar suficient ca să i se facă rău. Se pare că totul s-a întâmplat în casa bunicului matern, unde fetița era în vizită, împreună cu părinții și cu fratele ei mai mare cu un an. În timp ce adulții discutau, copila se juca într-o cameră alăturată, unde se pare că a găsit sticluța în care bunicul său avea otravă de purici. Curiozitatea specifică vârstei a determinat-o să ducă acel recipient la gură, după ce a reușit să-i deschidă capacul. Deși a fost surprinsă de tatăl ei cu obiectul respectiv în zona gurii, părinții nu au solicitat ajutor specializat, sperând că micuța va fi bine. Abia după aproximativ două ore de la incident, când fetiței a început să i se facă rău, tatăl său a decis să o ducă la unitatea spitalicească suceveană pentru asistență medicală de specialitate, cu mașina proprie. După o evaluare a medicilor urgentiști, fetița în vârstă de aproape doi ani a fost diagnosticată cu intoxicație cu substanță necunoscută, fiind internată pentru tratament de specialitate. Oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili de ce fetița nu era supravegheată de un adult în acele momente, fiind anunțați și reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Neglijența celor mici continuă să fie cea mai mare formă de violență la adresa copiilor, iar sucevenii par să nu facă excepție. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …