Thursday , January 20 2022

Incident de securitate la Aeroportul Suceava. Doi bărbați au ajuns până la scara avionului fără să treacă prin filtrul de securitate

Duminică dimineață, la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc un incident de securitate – cel puțin așa este anchetat în prezent de Direcția de Securitate din cadrul Autorității Aeronautice Civile din România și de către SRI – în legătură cu cursa TAROM de la Suceava la București.

Două persoane au reușit să ajungă până la ușa avionului fără să treacă prin filtrele de verificare. De fapt, o singură persoană urma să urce în avion, cealaltă însoțindu-l până aproape de scara aeronavei.

Situația a fost semnalată, inițial, de angajații companiei Romanian Airport Services, care prestează servicii la sol pentru aeroport și care au observat la momentul în care se făcea îmbarcarea cum doi bărbați s-au îmbrățișat, și-au luat rămas bun, iar unul s-a îndreptat spre scară pentru a urca în avion, iar celălalt s-a îndreptat spre aerogară.

Probabil că dacă însoțitorul bărbatului care a urcat în aeronavă nu mergea până la aceasta cazul nu era verificat niciodată, dar tocmai interdicția accesului însoțitorilor pe pistă a atras atenția, iar întrebați în acest sens cei doi au spus că au trecut prin aerogară fără să se întâlnească cu vreun angajat al aeroportului.

De fapt, toți călătorii care s-au prezentat la check-in ieșiseră din aerogară pe pistă și atunci angajatul companiei Romanian Airport Services s-a dus la avion pentru îmbarcare, ofițerul SRI s-a dus la baie, iar angajata aeroportului s-a dus la birou. Practic, cei doi au intrat în aerogară chiar în momentul în care acolo nu se mai afla nimeni și au ajuns nestingheriți până pe pistă fără să treacă prin filtrul de securitate.

Asta ridică semne de întrebare referitoare la varianta care a fost vehiculată, și anume părăsirea postului de către persoanele abilitate să facă verificări înainte de urcarea în aeronavă. Oficialii aeroportului au fost destul de reținuți în afirmații, motivând că este un control în derulare.

„În prezent se desfășoară un control din partea AACR tocmai pentru a stabili, în baza declarațiilor și a imaginilor cctv, dacă a fost omisă vreuna sau mai multe din măsurile de control de securitate pentru pasagerii zborului intern Suceava – București. După încheierea controlului se va putea avea o imagine clară asupra celor petrecute și a cauzelor care au determinat evenimentul”, ne-a declarat directorul adjunct al aeroportului sucevean, Marius Grosu.

În ce ne privește, credem că este de remarcat faptul că nu sunt doar două persoane care fac verificarea la îmbarcare – cadrul SRI și angajata aeroportului despre care se spune că s-a dus la birou -, ci sunt mai multe persoane care fac chiar un control al biletului, apoi filtrul și, practic, până la îmbarcare se pune problema cum au fost verificați toți pasagerii cursei respective și dacă doar angajații companiei Romanian Airport Services mai puteau semnala neregulile, îndeosebi cea cu însoțirea unui călător până la scara avionului. (D.P.)

Vezi si

Ion Lungu a prezentat principalele proiecte pentru care Suceava vrea să atragă finanțare europeană de 100 de milioane de euro 

  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, miercuri, că sunt în pregătire proiecte cu …