Incertitudine cu privire la șansa lui Marian Andronache de a obține un nou mandat de viceprimar

reportersite
01 octombrie 2020, 7:55

„E clar că s-au împărțit voturi din Primărie. Asta este situația. Eu sunt mai ferm, mai sever în Primărie, iar domnul Andronache era considerat «băiatul bun», dar trebuie să fie și cineva rău în Primărie, că altfel nu se face treabă”, a declarat Ion Lungu. Primarul reales a cincea oară consecutiv a spus că negocierile vor fi și cu USR, nu doar cu PMP.  “Cei care vin într-o colaborare cu noi – că e USR, că e PMP – trebuie să accepte programul nostru cu care am câștigat alegerile. Așa e normal. Nu neapărat să punem un viceprimar este important, ci ceea ce putem face pentru oraș”, a ținut să precizeze primarul Lungu

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, proaspăt reales pentru al cincilea mandat conse­cutiv a confirmat cele precizate în cotidianul Obiectiv de Suceava zilele trecute cu privire la varianta ca (încă) viceprimarul Marian Andronache să nu își mențină mandatul deși a obținut un rezultat net superior celui din 2016.

În conferința de presă de miercuri, 30 septembrie, Ion Lungu a declarat că negocierile pentru formarea unei majorități în Consiliul Local se vor purta atât cu USR, cât și cu PMP. Asta în condițiile în care în 2016 rezultatul votului (10 consilieri li­berali și doi populari) au împins, practic, formațiunile respective la o înțelegere în baza căreia unul din cei doi viceprimari să fie de la PMP, anume Marian Andronache. Precizăm că în 2016 PSD și ALDE se aflau în relații de colaborare, prin urmare o negociere cu succes între PNL și ALDE nu era o variantă prea sigură.

În 2020, rezultatele la alegerile locale au confirmat trendul descendent al ALDE care nu a mai obținut destule voturi să își trimită reprezentanți în Consiliul Local. În schimb, trei mandate au fost obținute de alianța USR-PLUS, adică exact cât avea ALDE. PMP a reușit să își dubleze numărul de mandate, obținând patru în loc de două. Perdanții au fost PNL care a obținut la alegerile din 2020 nouă mandate, în scădere cu 1 față de 2016 și PSD care a dobândit doar cinci mandate de consilieri locali față de 8 cât au fost în 2016. Două mandate au revenit noului partid de pe eșicherul politicii – Pro-România – numai că este un număr insuficient de mandate pentru o eventuală alianță cu PNL.

Practic, în condițiile actuale, pentru a putea avea o majoritate în Consiliul Local, PNL poate apela fie la PMP, fie la alianța USR-PLUS. Numai că în perioada campaniei electorale, precum și a precampaniei electorale relațiile dintre primarul PNL Ion Lungu și viceprimarul PMP Marian Andronache deveniseră mai tensionate. Au apărut și diferențe de opinie între cei doi cu privire la proiecte cu impact semnificativ pentru aspectul/imaginea orașului. Unul dintre acestea a fost cel cu privire la roata panoramică pe care Ion Lungu ar vrea să o amplaseze în relativa apropiere a Cetății de Scaun și despre care Marian Andronache a spus că nu este de acord. Referindu-se, în conferința de presă de miercuri, 30 septembrie, la acest aspect, câștigătorul alegerilor din data de 27 septembrie a afirmat că este esențial ca partenerul de discuție să fie de acord cu programul PNL, inclusiv cu roata panoramică. Ion Lungu a mai precizat că în negocieri vor fi adoptate și măsuri/idei ale partenerilor, dar nu renunță la roata panoramică, ci a spus că vrea să o monteze în acest mandat și pretinde de la partenerii politici sprijin. „Avem două variante: USR și PMP. Sigur, domnul Andronache a spus că nu vrea să pună o roată panoramică. Eu chiar vreau să pun o roată panoramică în acest mandat. Trebuie să avem discuții. Cei care vin într-o colaborare cu noi – că e USR, că e PMP – trebuie să accepte programul nostru cu care am câștigat alegerile. Așa e normal. Că mai luăm și de la dânșii, da este adevărat, dar majoritari suntem noi”, a declarat Ion Lungu, cu destulă franchețe, după care a a declarat că  parteneriatul va fi cu cei care îl vor convinge cu privire la cea mai bună colaborare sau că „nu neapărat să punem un viceprimar este important, ci ceea ce putem face pentru oraș”.

Încercând să explice rezultatul bun obținut de Marian Andronache – aproape 20% – Ion Lungu a spus că Marian Andronache s-a afișat în decursul timpului ca fiind „băiatul bun din Primărie” iar el a trebuit să fie „rău” spunând că nu poate fi altfel pentru că nu vrea să se lase la mâna funcționarilor. Din punctul său de vedere, cam o mie de voturi din Primărie a pierdut iar dacă aceste voturi s-ar fi contabilizat în dreptul său, ar fi avut aproape 35%, nu 30,18%. „În ceea ce mă privește, a  fost o victorie categorică. Ţinând cont că adversarul tradițional al nostru e PSD, noi PNL-ul avem dublu ca număr de procente. Niciodată nu am avut o distanță atât de mare față de  PSD. Sigur și față de următorul, PMP. E clar că s-au împărțit voturi din Primărie. Asta e situația. Eu sunt mai ferm, mai sever în Primărie, iar domnul Andronache e «băiatul bun», dar trebuie să fie și cineva rău în Primărie că altfel nu se face treabă. Sunt mulțumit cum s-au derulat lucrurile, sunt mulțumit de rezultat”, a declarat Ion Lungu.

Pe de altă parte, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a mulțumit sucevenilor pentru votul dat duminică lui și echipei sale de consilieri. El a remarcat prezența scăzută la vot însă susține că acesta este trendul în localitățile urbane mari una dintre cauze în opinia sa fiind și teama de coronavirus. (Dan PRICOPE)
secretarasite