Friday , December 1 2023

Începe digitalizarea documentelor Mitropoliei Bucovinei și Fondului Bisericesc

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ai Arhivelor Naționale ale României au semnat un protocol de cooperare, la sediul central al Arhivelor Naționale din București în baza căruia s-a convenit ca un grup de specialiști să demareze procedurile de digitalizare a mai multor documente.

La 20 septembrie 2023 a fost semnat un protocol de cooperare între Arhivele Naționale ale României și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în vederea valorificării bazei documentare aflate în păstrarea Arhivelor Naționale și organizarea în viitor a unor evenimente științifice și culturale comune”, se specifică într-o informare a celor de la Arhivele Naționale.

În sursa citată nu se specifică în mod clar unele detalii, ci se spune că Arhivele Naționale au fost reprezentate de dr. Cristian Anița, director, iar Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de către preot Constantin Oprea, consilier cultural, și arhidiacon Vasile Demciuc, consilier patrimoniu. Ulterior, Arhivele Naționale au făcut precizarea că în protocol este vorba despre „documente din fonduri ecleziastice aflate în păstrarea ANR”.

În schimb, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a venit cu alte precizări destul de interesante: „s-a convenit ca un grup de specialiști să demareze procedurile de digitalizare a documentelor istorice referitoare la fosta Mitropolie a Bucovinei și a Fondului Bisericesc al Bucovinei, precum și documente postbelice referitoare la organizarea bisericească din județul Suceava”. Practic, „acest protocol de cooperare pune bazele unui fond documentar digital, ce ne dorim a fi de un real folos pentru cercetători, dar și pentru cei care doresc să cunoască istoria frământată a Bisericii Ortodoxe din Bucovina”, spune comunicatul postat de Arhiepiscopia Sucevei. (D.P.)

 

Vezi si

Astăzi, de Ziua Națională, paradă și expoziție de tehnică militară, cu participarea a sute de militari. Programul manifestărilor

Astăzi se împlinesc 105 ani de la proclamarea la Alba Iulia, de către cei 1228 …

One comment

  1. WTF! Baba arde si popa se piaptana sau cum. S-a digitalizat tot si au mai ramas adeverintele de plata a TVA de la preacuviosi catre statul roman?