Thursday , April 25 2024

S-a dat startul înscrierilor în învățământul profesional și dual. Peste 2.000 de locuri sunt disponibile pentru absolvenții de gimnaziu

Planul de școlarizare pentru învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2020-2021 cuprinde 84 de clase pentru 2.120 de elevi, dintre care 73,5 clase pentru învățământul profesional și 10,5 clase de dual. Cele mai multe clase aprobate în planul de școlarizare vizează meseriile de bucătar, ospătar, lucrător hotelier, brutar-cofetar- patiser, mecanic, tinichigiu-vopsitor auto, confecționer produse textile și tâmplar universal 

Ieri au început înscrierile în învățământul profesional și dual, iar absolvenții de gimnaziu care vor opta pentru aceste școli au timp până în data de 3 iulie să se hotărască ce specializare și ce unitate liceală să aleagă. O a doua sesiune de înscrieri pentru acest tip de învățământ va avea loc în perioada 6-7 iulie, urmând ca pe 10 iulie să fie afișate listele cu candidații admiși.

Scoala profesionala, invatamant dual, elevi
Elevii din invatamantul profesional si dual încasează lunar 400 de lei

Elevii care vor să fie admiși în învățământul profesional sau dual trebuie să completeze fișa de înscriere la școala gimnazială pe care au absolvit-o, unde vor fi asistați de diriginte. Fișa de înscriere, împreună cu foaia matricolă, va fi transmisă electronic de către unitatea de învățământ gimnazial către școala profesională, astfel încât candidatul să nu mai fie nevoit să meargă personal pentru a depune actele. În perioada 13-20 iulie, candidații admiși vor transmite prin poștă sau vor depune personal dosarele de înscriere cu toate documentele solicitate de unitatea de învățământ la care vor studia pentru următorii ani.

La nivelul județului Suceava, planul de școlarizare pentru învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2020-2021 cuprinde 84 de clase pentru 2.120 de elevi, dintre care 73,5 clase pentru învățământul profesional și 10,5 clase de dual. Cele mai multe clase aprobate în planul de școlarizare vizează meseriile de bucătar, ospătar, lucrător hotelier, brutar-cofetar- patiser, mecanic, tinichigiu-vopsitor auto, confecționer produse textile și tâmplar universal.

Învățământul profesional și dual sunt forme de organizare la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori, care asigură stagiile de pregătire practică a elevilor. Elevii din învățământul profesional beneficiază de susținere financiară acordată de la bugetul de stat, prin intermediul Programului național de protecție socială ”Bursa profesională”, prin care fiecare elev primește suma de 200 lei. Pentru elevii care aleg învățământul dual operatorul economic plătește, suplimentar, o bursă cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice, astfel că aceștia încasează lunar 400 de lei.

Potrivit Ministerului Educației, planul de școlarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o creștere cu 29% a claselor de învățământ profesional tehnic și profesional dual, comparativ cu cifrele din anul școlar recent încheiat, pentru a veni în sprijinul agenților economici care sunt afectați de lipsa de personal calificat de pe piața muncii. (Oana NUȚU)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …