Thursday , June 24 2021

Incendiul de la adăpostul de animale din Bosanci, în care au pierit 26 de viței și 6 vaci, a pornit de la o țigară aruncată în paie de un băietan de 16 ani

Marți, 11 mai, la ora 16.09, polițiștii din Ipoteşti a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că în zona deal a comunei Bosanci a luat foc un grajd. La momentul sosirii organelor de poliţie la locul producerii evenimentului, incendiul se manifesta violent cu flacără deschisă la un saivan de adăpostit animalele care se afla poziţionat pe strada Victor Babeş din localitatea Bosanci, într-o zonă izolată respectiv pe imaşul comunal.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, Gavrilovici Ovidiu, de 28 ani, din Bosanci, deţine o fermă de vite şi ovine pe raza comunei Bosanci, la intrare pe imaşul comunal dinspre strada Victor Babeş.

Pe zona concesionată de acesta a construit un saivan pe o suprafaţă de 1000mp unde ţinea de 26 viţei, 6 vite, 5 porci, furaje, unelte şi oile pe timpul iernii.

În ziua de 11 mai 2021, în jurul orei 15.50, în timp ce numitul C. Marius Andrei, de 16 ani, din comuna Ivănești, jud. Vaslui, zilier la ferma în cauză, se afla la serviciu a observat că nişte paie s-au aprins în exteriorul saivanului, apoi focul s-a extins şi la interiorul acestuia.

A fost distrus în totalitate saivanul construit pe structură din lemn, tablă şi panouri cu spumă şi au ars de 26 viţei şi 6 vite. La faţa locului au intervenit cinci autospeciale din cadrul Detaşamentului de Pompieri Suceava şi un echipaj de pompieri voluntari din localitatea Bosanci. După lichidarea incendiului au fost vizualizate imaginile din interiorul şi exteriorul saivanului ocazie cu care se observă că incendiul a pornit din exteriorul clădirii de lângă o remorcă cu paie care a fost adusă la faţa locului cu circa 2 ore jumătate în urmă de către numiţii C.  Marius Andrei (fumător) şi cu tractoristul C. Gheorghe. Focul a mocnit cu fum circa 40 minute înainte de a se aprinde cu toate că cele două persoane au executat mai multe activităţi la circa 7 metri faţă de locul unde mocnea focul însă nu au observat acest lucru. Fiind întrebat, C. Marius Andrei dacă a stins vreo ţigară în zona paielor acesta declară că nu a fumat în aceea zonă, lucru infirmat însă de către C. Gheorghe, tractoristul.

Lucrătorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Suceava au stabilit mijlocul care putea produce aprinderea ca fiind ţigara şi împrejurarea determinantă fiind fumatul în loc nepermis. De asemenea aceştia au concluzionat faptul că a existat pericol de propagare la anexele învecinate.

Fiind întrebat Gavrilovici Ovidiu despre valoarea prejudiciului, acesta declarat faptul că cei 26 viţei aveau o valoare de circa 52.000 lei, cele 6 vite aveau o valoare de circa 24.000 lei iar saivanul avea o valoare de circa 20.000 euro fără ca vreun bun să fie asigurat.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „distrugerea din culpă”.

Vezi si

Comunicat de presă privind finalizarea proiectului Nr. M2 – 1121