Incendiu într-o gospodărie din Pojorâta. Pompierii suceveni: Atenție la coșurile de fum!
O familie din localitatea Pojorăta era cât pe ce să rămănă fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu generat de coșul de fum neprotejat corespunzător față de materialele combustibile.
Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Pojorâta, au intervenit duminică dimineață cu trei autospeciale pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Pojorâta. La sosirea echipajelor, ardea acoperișul unor anexe, corp comun, cu pericol de propagare la casa de locuit și la o gospodărie învecinată. Incendiul a fost lichidat la ora 5:50.
Au ars: acoperișul bucătăriei de vară și al adăpostului de animale, pe o suprafață de aproximativ 80 mp, și circa 1000 kg de plante furajere. S-au degradat: o suprafață de 10 mp din fațada casei, pe o latură, sticla tâmplăriei și ușa de la intrare în locuință, precum și acoperișul magaziei pentru lemne. Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic, generat de coșul de fum neprotejat corespunzător față de materialele combustibile. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat atât casa proprietarului, cât și locuința învecinată.
Cauzele producerii unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea acestora în urma utilizării îndelungate, precum și de neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori).
De aceea, recomandăm cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
– asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum, de către o persoană autorizată;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
– folosiţi soba doar cu uşa închisă;
– aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşii;
– nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
– nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.