Thursday , April 25 2024

Incălzirea în Suceava mai poate fi asigurată până pe 18 martie

 Primăria a alocat, ieri, peste două milioane de lei cu care societatea Termica să poată achita datoriile la furnizori u „Noi facem eforturi în continuare, dar lansăm şi un apel populaţiei municipiului Suceava să achite debitele la întreţinere, ca să fie asigurată încălzirea până la sfârşitul lunii martie, iar după această dată să putem asigura furnizarea de apă caldă”, a declarat primarul Ion Lungu

Societatea suceveană de termoficare mai poate furniza încălzire şi după data de 15 martie. Directorul general Ovidiu Dumitrescu a declarat că SC Termica SA Suceava a reuşit să mai plătească din sumele convenite cu furnizorii de cărbune şi aceştia au mai livrat o garnitură de huilă cu care ar putea fi asigurată producerea de energie termică pentru un interval de încă trei zile. Cu toate acestea situaţia de la SC Termica este în continuare grea, din cauză că majoritatea fondurilor pe care societatea le obţine sunt dirijate pentru plata cărbunelui, iar perspectiva concedierilor colective este tot mai apropiată. „Mai rezistăm. Trăim de pe o zi pe alta cu încasările. Avem cărbune, cred, după ultima furnizare, până pe data de 18 martie”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Pe de altă parte, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că se fac eforturi considerabile pentru a ajuta în continuare societatea de termoficare atât în direcţia asigurării de cărbune pentru încălzirea până la finele lunii martie, cât şi pentru continuarea funcţionării după această lună, chiar şi după reorganizarea societăţii. „Noi facem eforturi în continuare, dar lansăm şi un apel populaţiei municipiului Suceava să achite debitele la întreţinere ca să fie asigurată încălzirea până la sfârşitul lunii martie, iar după această dată să putem asigura furnizarea de apă caldă”, a declarat primarul Ion Lungu. El a precizat că suma pe care municipalitatea suceveană a achitat-o, ieri, către Termica a fost de 2,5 milioane de lei. Suma respectivă ar trebui să fie utilizată de societatea suceveană de termodifcare pentru plata obligaţiilor care le are faţă de furnizori, prioritari fiind cei de cărbune.
Reamintim că pentru a putea fi asigurată încălzirea până la finele lunii martie, era necesar ca Termica să plătească pentru huilă, suplimentar faţă de ce cumpărase, peste patru milioane de lei din care până la mijlocul acestei luni trebuia achitat măcar 1,5 milioane de lei. Directorul general Ovidiu Dumitrescu făcuse apel la populaţie să continue ritmul plăţilor înregistrat în luna februarie când, deşi nu s-a plătit în întregime consumul factura pe luna precedentă, totuşi s-a încasat cu 20% peste cât s-a prognozat.
~n ce priveşte continuarea furnizării apei calde menajere în municipiul Suceava şi după finele lunii martie, interval până la care autorităţile speră să poată asigura căldura, Ion Lungu a precizat că de la începutul lui aprilie funcţionarea Termica se va face din centrala termică pe hidrocarburi, situată lângă Ambro SA. Aceasta, spre deosebire de CET-ul din lunca Sucevei care funcţionează pe huilă, are nevoie însă de un debit constant de gaze naturale cu care să poată produce şi asigura apa caldă menajeră în municipiul Suceava. Primarul Ion Lungu a precizat că dacă populaţia nu va plăti în continuare serviciile furnizate şi restanţele acumulate, va fi puţin probabil să poată fi asigurată apa caldă după data de 1 aprilie. Asta deoarece Termica are de achitat un debit mai vechi faţă de E.ON iar neplata consumului de gaze la centrală duce la sistarea acestui serviciu şi la imposibilitatea funcţionării pe timp de vară. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …