Wednesday , October 5 2022

Incă unul din fraţii contrabandişti Puha, săltat de poliţişti şi trimis în penitenciar

mascati

Cu o zi înainte, poliţiştii puseseră în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pentru Costică Puha, ieri a venit rândul lui Vasile Stefan. Al treilea frate, Dumitru, încă este în libertate. Fiecare din cei trei traficanţi de ţigări au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani de închisoare

Marţi după amiază, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti l-a săltat de la domiciliul său din comuna Bilca şi pe al doilea frate Puha – Vasile Stefan, de 39 de ani în baza a mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Suceava cu o zi înainte.
Vasile Stefan Puha a fost condamnat definitiv la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,constituire a unui grup infracţional organizat” şi contrabandă în formă calificată, la fel ca şi ceilalţi doi fraţi ai lui, Costică, ridicat cu o zi înainte de poliţişti şi Dimitrie Puha.
Luni, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul de contrabandă cu ţigări cunoscut ca “Lotul Puha”, în care o grupare infracţională formată din 25 de contrabandişti au fost trimişi în judecată de DIICOT în anul 2009. Pe parcursul celor patru ani de proces, pedepsele la care fuseseră condamnaţi contrabandiştii s-au diminuat, unii au fost achitaţi astfel încât au rămas să ispăşească în penitenciar doar cei trei fraţi Puha din Bilca – Costică, Dumitru şi Vasile Stefan precum şi vicoveanul Arcadie Plămadă. Fiecare din cei trei fraţi vor face câte trei ani de penitenciar, după ce în prima instantţă fuseseră condamnaţi la câte cinci ani de închisoare, în vreme ce Plămadă a rămas să execute doar un an şi jumătate din pedeapsa iniţială de trei ani de puşcărie. Totuşi, cei 25 de contrabandişti au fost obligaţi să plătească în total părţii civile ANAF – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, suma de aproximativ 26 de miliarde de lei vechi, aceşti bani reprezentând contravaloarea taxelor vamale şi fiscale precum şi valoarea în vamă a ţigărilor confiscate. Este vorba de peste 266.000 pachete de ţigări, cele mai traficate mărci fiind Chesterfield, More, Viceroy, Marlboro, Ronson şi L&M. Valoarea de piaţă a ţigaretelor traficate depăşea la acea dată suma de 500.000 Euro.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Caravana mobilă pentru testarea gratuită HPV a femeilor va fi luna aceasta în Stulpicani, Frătăuții Vechi și Noi, Broșteni și Straja

Femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani se pot prezenta doar cu buletinul …