Sunday , February 5 2023

Încă o plângere la DNA împotriva lui Băișanu, campion la slalom uriaș în politică și mare maestru la alba-neagra cu banii de partid

Fostul deputat Ştefan Alexandru Băișanu,  șeful organizației județene a PPUSL (!), este subiectul unei plângeri penale la DNA, făcută de un apropiat al său, fostul candidat astă-toamnă la șefia Consiliului Județean din partea acestui partid cvasi-inexistent. Ilie Homeniuc îl acuză pe Băișanu că a dirijat vreo 132.000 de lei, bani strânși în campania electorală din donații, exclusiv către conturile Televiziunii Plus, pe care fostul deputat o stăpânește prin interpuși. Băișanu are o plângere penală pe numele său făcută și de un alt partid în care a fost membru anul trecut, Forța Națională (!), care-l acuză că, împreună cu alte persoane, a  dispus de bunurile și banii partidului “în interes exclusiv personal, acționând prin intermediul unor societăți comerciale aparținând finilor sau afinilor, inclusiv prin societăți fantomă (radiate din evidența Registrului Comerțului), fără documente comerciale întocmite conform prevederilor legale în vigoare”  

PPUSL, o ciudățenie de partid controlat de mogulul media Dan Voiculescu, a adunat resturi de pe la ALDE, muribundul partid al lui Tăriceanu, rămășițe de la uitatul Partid Conservator – fost Umanist, și tot felul de  indivizi care nu și-au mai găsit locul pe la PSD. Doctrina oficială e un rasol, atât de penibil că n-a mai prins nici măcar la cei care nu puneau întrebări și-i urmau de obicei pe Tăriceanu, Voiculescu și alții ca ei. Anul trecut, în graba mare, în preajma alegerilor,  s-au făcut și desfăcut organizații în teritoriu, reușind astfel și suceveanul Ştefan Alexandru Băișanu să devină iar șef de filială județeană, după ce plecase de la ALDE și Forța Națională, iar PSD i-a trântit ușa-n nas.

În graba mare, din nou “umanistul” Băișanu a încropit atunci o listă pentru alegerile locale. S-a pus candidat la Primăria Suceava și a reușit să convingă alți câțiva suceveni să candideze pentru posturile de consilieri locali și județeni. Pentru postul de președinte al Consiliului Județean Suceava, din partea PPUSL a candidat anul trecut un cetățean din Bălcăuți, Ilie Homeniuc. Candidatul scos din joben de Băișanu părea de bună credință și, probabil, chiar a crezut că are ceva de spus și că prin această candidatură se va face auzit.

Scorurile după alegerile 20 septembrie au fost însă cumplite pentru cei care s-au adunat în jurul lui Băișanu. El a obținut doar 1.130 de voturi (3,68%), iar Homeniuc a primit în tot județul doar 2.212  voturi, cele mai puține dintre toți candidații pentru Consiliul Județean. Putem spune, așadar, că măcar în această privință sucevenii au votat cum trebuie.

Homeniuc (stanga), alaturi de Baisanu, anul trecut, la lansarea candidaturilor pentru alegerile locale.

După aceste alegeri, oamenii pe care Băișanu i-a convins să candideze și-au adus aminte că au dat și ceva parale pentru “onoarea” de a pierde rușinos alături de acesta. Au cerut să vadă cum au fost cheltuite sumele donate pentru campanie și au aflat că banii dați de ei s-au dus direct în conturile firmelor președintelui “organizației” județene a PPUSL, nimeni altul decât Ştefan Alexandru Băișanu. Ar fi vorba de vreo 137.000 de lei. N-or fi poate mulți bani pentru cei care trag de la București sforile PPUSL, dar aici, la firul ierbii “umaniste”, suma a stârnit supărări mari. Ilie Homeniuc, candidatul la conducerea Consiliului Județean, l-a acuzat astă-toamnă public pe Băișanu că a dirijat toți banii în conturile televiziunii sale. El a spus ferm că “banii au fost dirijați către televiziunea Plus TV, care aparține mamei sale, fără acordul nostru. S-a folosit de ștampilă și a făcut ce a vrut cu banii. Este vorba despre bani dați de candidații la primărie din județ, de consilieri. Nu se poate așa ceva”.

Homeniuc a postat chiar o filmare pe Facebook în care spunea că o parte importantă din bani ar fi plecat spre televiziunea familiei Băișanu, dar și spre o altă firmă care ar fi trebuit să facă publicitate electorală, publicitate care însă nu a fost văzută. Omul mai spunea că, atunci când a cerut facturile pentru banii cheltuiți, deputatul ar fi refuzat să i le arate, Homeniuc considerându-l pe Băișanu un “șarlatan”.

Ilie Homeniuc nu s-a lăsat și a făcut o plângere penală, in rem, către Direcția Națională Anticorupție și Autoritatea Electorală Permanentă, în care îl acuză direct pe Băișanu că a deturnat acei bani “către două societăți care administrează un post de televiziune, precum și un portal web care sunt controlate în mod indirect de către președintele partidului”, considerând că “sumele de bani au fost utilizate ca și destinație pentru interesul financiar propriu prin persoane si societăți interpuse”.

Vă prezentăm mai jos plângerea înaintată de Ilie Homeniuc, cu precizarea că aceasta a fost transmisă pentru soluționare de structura centrală către serviciul Teritorial Suceava al DNA.

Către, Direcția Națională Anticorupție,  Autoritatea Electorală Permanentă

Subsemnatul, Homeniuc llie, cetățean român, născut la data de 20.09.1964, in Bălcăuți, jud. Suceava, domiciliat în Sat Bălcăuți, Com. Bălcăuți, nr. …, jud. Suceava, posesor al cărții de identitate seria …, nr. … eliberată de SPCLEP Siret la data de … cod numeric personal ….

În temeiul art. 289 Cod Procedură Penală, în legătură cu faptele prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție în legătură cu prevederile Legii nr. 344/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale,

Formulează prezenta

PLÂNGERE PENALĂ IN REM

Pentru următoarele MOTIVE:

În fapt, subsemnatul Homeniuc llie am canditat la alegerile locale organizate in data de 27 septembrie 2020 pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Suceava din partea Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal Filiala Suceava. În vederea depunerii candidaturilor și a susținerii cheltuielilor necesare desfășurării campaniei electorale s-au centralizat prin intermediul mandatarului financiar desemnat al partidului respectiv doamna Tolescu Mihaiela o serie de contribuții electorale ale candidaților precum și donații astfel cum sunt centralizate în Anexa nr. 17 la Normele metodologice privind întocmirea Raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale – (Anexa 1).

De asemenea, doamna mandatar financiar a fost împuternicită de către președintele Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal Filiala Suceava, respectiv Ştefan Alexandru Băișanu să depună în numele partidului documentele ca urmare a campaniei electorale desfășurate de către partid la Autoritatea Electorală Permanentă – Biroul Județean Suceava.

Potrivit prevederilor din Anexa 17 s-au centralizat o serie de venituri sub formă de venituri donații în cuantum total de 137.200 lei care a avut ca și destinație explicită finanțarea activităților și a publicității electorale.

În mod absolut străin intereselor de campanie, precum și fără a avea cunoștință de modalitatea în care aceste sume vor fi cheltuite, ulterior desfășurării campaniei electorale am luat cunoștință de faptul că aceste sume au fost alocate prin pesoane interpuse către interesele personale ale domnului Ştefan Alexandru Băișanu. Astfel, din centralizarea pusă la dispoziție în ziua imediat următoare constituirii acestor sume în contul deschis pe numele partidului acestea au fost plătite către 2 societăți care administrează un post de televiziune precum și un portal web care sunt controlate în mod indirect de către președintele partidului. La solicitarea formulată către mandatarul financiar al partidului nu a existat transparență și nici o justificare privind această modalitate de cheltuire a banilor.

Ori, în ce privește societatea Media Ten Production SRL care deține postul de televiziune ce emite sub sigla Plus TV reprezintă un element de notorietate faptul că acesta este administrată și condusă în mod efectiv de către dl. Ştefan Alexandru Băișanu. În acest sens anexez atât certificatul de informare de pe site-ul Oficiului Registrului Comerțului precum și extrase din presa locală care confirmă această situație de fapt.

Cu alte cuvinte, președintele partidului împreună cu mandatarul financiar nu numai că nu asigură transparenta modalității de cheltuire a banilor din cadrul campaniei electorale a alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020 ci ascunde faptul că sumele de bani au fost utilizate ca și destinație pentru interesul financiar propriu prin persoane si societăți interpuse.

Practic, a doua zi după constituirea prin depunere în contul bancar a sumelor reprezentănd contribuții și donații aceste sume au fost transferate către societatea Media Ten Production SRL respectiv suma de 69.680 lei și către portalul on line – suma de 39.575 lei. Apreciez că modalitatea de cheltuire unidirecțională și în interes propriu a acestor sume reprezintă un act de devalizare a scopului pentru care aceste sume de bani au fost constituite și întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 344/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale respectiv ale art. art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Țin să precizez că la momentul formulării prezentei plângeri domnul Ştefan Alexandru Băișanu deține calitatea de parlamentar în Camera Deputaților în mandatul 2016 – 2020. În situația în care cu ocazia cercetărilor efectuate se vor constata îndeplinite și elementele constitutive ale altor infracțiuni, solicităm extinderea cercetării penale și cu privire la acele fapte.

De asemenea, în temeiul art. 20 Cod Proc. Penală îmi rezerv dreptul de a mă constitui civilă în vederea recuperării prejudiciului astfel creat, urmând a preciza ulterior cuantumul cestuia.

În drept, dispozițiile art. 289 Cod Procedură Penală, în legătură cu faptele prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție în legătură cu prevederile Legii nr. 344/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.  Homeniuc llie

CITITI si Denunț la DNA împotriva fostului deputat Băișanu, acuzat că ar fi ridicat la marginea Sucevei un complex ecvestru în urma unui șir de țepe și abuzuri

Cine și cât a donat pentru PPUSL anul trecut

Ilie Homeniuc a transmis către DNA și o listă cu sumele donate de către susținătorii PPUSL.

Acuzații similare și de la foștii colegi din Forța Națională

Ştefan Alexandru Băișanu este un traseist politic notoriu. De-a lungul anilor, acesta a trecut pe la: PPUSL, Forța Națională, ALDE, PNL, PUR, PSD, ApR și PNȚCD, dar este foarte posibil să mai fi uitat noi de încă vreo două. De peste tot a plecat sau a fost dat afară cu scandal.

Așadar, înainte de acest PPUSL, Băișanu a fost membru și șef local al unei alte ciudățenii numită Forța Națională. N-a stat mult acolo, vreo patru luni, timp suficient să se aleagă însă cu o plângere penală tot pentru că ar fi folosit fondurile partidului în scopuri personale.

Astfel, la sfârșitul lunii octombrie 2020, Mircea Găinușă, secretar general al Forței Naționale a anunțat că, “urmare a auditului efectuat asupra exercițiului financiar al partidului, conducerea FORȚA NAȚIONALĂ a formulat plângeri penale împotriva numiților Gavrilescu Leocadia Grațiela, Băișanu Ştefan Alexandru și Cucșa Marian, care în calitățile pe care le-au deținut în partid au folosit fondurile publice virate de Autoritatea Electorală Permanentă în contul subvenție al partidului, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 334/2006 din 17 iulie 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată.

Sus-numiții au dispus de bunurile și creditul partidului în interes exclusiv personal, acționând prin intermediul unor societăți comerciale aparținând finilor sau afinilor, inclusiv prin societăți fantomă (radiate din evidența Registrului Comerțului), fără documente comerciale întocmite conform prevederilor legale în vigoare”.

Trebuie spus faptul că, astă-toamnă, în urma acestor acuzații, contactat de „Obiectiv”, Băișanu a declarat “că este un atac mincinos, nefondat, menit să-mi denigreze imaginea în această campanie electorală. Toți banii care au fost cheltuiți pentru promovare electorală au fost cheltuiți conform legislației în vigoare în baza unor contracte cu terții, contracte care au fost onorate. În același timp, vreau să menționez că plata acestor contracte, de la începutul anului 2020, pe când eram membru în partidul Forța Națională, a fost făcută tocmai de cei care fac azi plângerea penală. De ce au mai plătit facturile emise de către instituțiile de presă, dacă au constatat că lucrurile nu sunt în regulă? În ceea ce privește campania electorală de la alegerile locale, vreau să menționez că eu am depus bani în contul partidului, iar plățile au fost făcute de către mandatarul financiar”,  a explicat atunci  Alexandru Băișanu. (O.S.)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …