Thursday , December 1 2022

Incă o încercare eşuată a lui Săvel Botezatu de a scăpa de arest

savel botezatu la DNA 2 [800x600]

 Tribunalul Suceava a respins încă o cerere depusă de acesta vizând revocarea măsurii arestului preventiv u până acum, singurul rezultat concret al acestei multitudini de acţiuni de acest gen formulate de primarul arestat de Udeşti este obligarea lui la plata a câte 100 de lei cheltuieli de judecată, pentru fiecare cerere în parte u

Tribunalul Suceava a respins o nouă cerere de revocare a arestării preventive formulată de primarul suspendat al comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu. Acesta are dreptul să conteste hotărârea de ieri în termen de 48 de ore de la comunicare, la Curtea de Apel.

Am arătat la începutul acestei săptămâni că noii avocaţi ai lui Săvel Botezatu, arestat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie au pus la cale noi strategii de scoatere din arest a clientului lor, care însă, precum se vede, nu au avut până acum succes. Săptămâna trecută, Botezatu a cerut sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de Procedură Penală, solicitare acceptată de Tribunal. Această săptămână a debutat cu o altă situaţie neobişnuită legată de o nouă cerere de revocare măsuri preventive înaintată de către primarul suspendat. Aceasta însă nu a mai apucat să fie luată în discuţie de instanţă pentru că judecătorul pentru drepturi şi libertăţi desemnat să judece cauza a depus o cerere de abţinere. Nu se ştie care au fost motivele acestei cereri dar este cert faptul că judecătorul din completul imediat următor a respins ca nefondată cererea de abţinere formulată de primul judecător. Astfel, magistratul care a făcut solicitare de abţinere cu sau fără voia sa, a trebuit ieri să judece noua cerere a lui Săvel Botezatu ce are ca obiect revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestuia.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Tribunalul a dispus prelungirea pentru a treia lună a mandatului de arestare emis la cererea DNA pe numele lui Săvel Botezatu, Curtea de Apel a respins contestaţia acestuia, dispunând păstrarea lui în arest până pe data de 5 martie a.c.
O cerere formulată de Botezatu însă, prin apărător, ce vizează excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Aticolului 235, alineatele 1 şi 2 din Codul de procedură Penală a fost admisă urmând să fie sesizată în acest sens Curtea Constituţională. Aceste alineate  prevăd că pro-punerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi li-bertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive  şi, respectiv,  judecătorul de drepturi şi libertăţi fixează termen pentru soluţionarea propunerii de prelungire a arestării preventive înainte de expirarea măsurii. Ziua şi ora stabilite se comunică procurorului, care are obligaţia de a asigura prezenţa în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi a inculpatului arestat preventiv. Avocatul inculpatului este încunoştinţat şi i se acordă, la cerere, posibilitatea de a studia dosarul cauzei. Scopul acestui demers şi a altora  propuse de noii apărători ai lui Botezatu ar fi fost acela de a demonstra că Săvel Botezatu este ţinut nelegal în arestul IPJ. Deocamdată însă, precum se vede, primarul suspendat din Udeşti rămâne în stare de detenţie cel puţin până la judecarea contestaţiei de către Curtea de Apel sau, dacă la instanţa superioară se va păstra hotărârea de ieri a Tribunalului, până pe 5 martie, când se termină cea de-a doua prelungire a mandatului de arestare emis pe numele său la cererea procurorilor DNA. Desigur, în acest interval apărătorii lui Săvel Botezatu pot depune şi alte solicitări de revocare a măsurii arestării preventive, de genul celei care s-a judecat ieri la Tribunal şi a altora asemenea judecate anterior, a cărui uni rezultat a fost, până acum obligarea inculpatului Săvel Viorel Botezatu la plata a câte 100 de lei cheltuieli de judecată, pentru fiecare acţiune în parte. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Preotul bisericii Sf. Nicolae din Sadova, găsit mort în urma unui infarct

Marți, 29 noiembrie, la ora 13.33,  polițiștii din Pojorâta au fost anunțați despre faptul că …