Tuesday , January 18 2022

Incă doi ani de închisoare în Austria pentru Vasilică Puşcaşu

vasile puscasu1

La cei 10 ani la care fusese condamnat afaceristul sucevean specialist în jafuri armate, Curtea de Apel din Viena a mai adăugat doi ani de pedeapsă în urma recursului făcut de procurorii vienezi. Puşcaşu a fost arestat în baza unui mandat internaţional în ianuarie 2012, iar în martie a fost extrădat în Austria

Oberlandesgericht (Curtea de Apel) Viena a mai adăugat recent încă doi ani la cei de 10 ani pe care prima instanţă – Tribunalul Regional Wiener Neustadt îl condamnase în luna decembrie a anului trecut pe afaceristul sucevean Vasilică Puşcaşu. Suplimentul de pedeapsă a fost adăugat în urma recursului formulat de procurorii austrieci în dosarul în care acesta a fost judecat pentru comiterea a două jafuri armate. Sentinţa este definitivă.
Vasilică Puşcaşu, împreună cu un complice care deocamdată a rămas necunoscut a comis cele două jafuri în luna aprilie a anului 2005, la două bănci din Austria.
Primul a fost comis în data de 1 aprilie 2005, la o bancă din Klagenfurt de unde suceveanul, împreună cu complicele său şi-a însuşit 85.565 de euro, iar cel de-al doilea a fost săvârşit pe data de 7 aprilie în acelaşi an, în localitatea Leobersdorf, unde o filială bancară a fost jefuită de suma de 262.105 euro. In total aproape 350.000 de euro. Vasilică Puşcaşu, împreună cu acel complice neidentificat, pătrundeau în incinta băncilor şi aşteptau venirea angajaţilor. Sub ameninţarea unei arme – un pistol cu gaze, autorii jafului, cu cagule pe faţă, cereau să se deschidă seiful şi să li se înmâneze banii cash din interior, după care părăseau imediat clădirea dar şi localitatea.
In rechizitoriul pe baza căruia Vasilică Puşcaşu a fost trimis în judecată, procurorul care s-a ocupat de caz, pe nume Norbert Hausser a afirmat că operaţiunea de prindere a infractorului român “a fost un joc de-a şoarecele şi pisica”, el arătând că Puşcaşu a fost adus în faţa magistraţilor abia la şapte ani şi jumătate de la faptele pentru care este judecat tocmai pentru că acesta a reuşit, în multe rânduri, să scape printre degetele anchetatorilor. Vasilică Puşcaşu a susţinut în faţa instanţei, ca şi anterior în faţa anchetatorilor, faptul că este vorba de o confuzie. „Nu am fost eu” a repetat acesta, de fiecare dată când a fost interogat . Dar probele ADN recoltate l-au înfundat pe Puşcaşu. Din cauză că în timpul jafurilor Vasilică Puşcaşu purta întotdeauna cagulă nu a fost recunoscut de martori. Doar o mică neglijenţă a pus anchetatorii pe urmele sale şi l-a trimis către puşcărie. Criminaliştii austrieci au reuşit să recolteze probe ADN de pe o cagulă şi un pulover găsite într-o maşina abandonată, folosită la unul dintre jafurile bancare. Autorităţile austriece au ajuns la Vasilică Puşcaşu după ce au comparat probele de ADN cu baza de date a poliţiei din Germania, acolo unde acesta a fost arestat şi condamnat la închisoare, la sfârşitul anilor ’90, în trei dosare diferite, toate pentru jafuri armate.
Puşcaşu a fost arestat în ianuarie 2012 în România şi a fost extrădat în Austria la sfârşitul lunii martie. La ceas de noapte poliţiştii l-au ridicat din patul de spital pe afaceristul Vasilică Puşcaşu, l-au îmbarcat într-o ambulanţă şi l-au trimis către aeroportul Otopeni. Puşcaşu a părăsit teritoriul României într-un avion cu destinaţia Viena. El a fost transportat pe targă de la Suceava până în Austria invocând problemele de sănătate pe care autorităţile româneşti şi austriece le-au considerat minore în ciuda tam-tamului făcut de apărătorii lui Puşcaşu pe această temă în primele luni ale anului trecut. Se ştie că Ambasada Austriei a transmis încă de la dechiderea cazului Puşcaşu, scrisori imperative în care s-a cerut Curţii de Apel Suceava să ţină cont de prevederile asumate la nivel european privind executarea unui mandat european de arestare în cazul Puşcaşu, în condiţiile în care acesta a încercat să tergiverseze prin felurite mijloace punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele său.
Nu au lipsit scenariile, la ridicarea în miez de noapte a lui Vasilică Puşcaşu din Spitalul Judeţean Suceava. Rudele acestuia s-au plâns că este preluat fără medic, că în momentul în care au intrat în salon cei veniţi să îl ridice în vederea transportării sale către ambulanţa ce urma să îl ducă la Otopeni pentru a fi preluat de autorităţile austrice, Puşcaşu a leşinat. Unele voci au susţinut că imediat ce a fost preluat pe aeroportul Otopeni de către medicul austriac, suceveanului i s-ar fi tăiat ghipsul ce îl avea pus de medicii români în jurul trupului, în urma operaţiei la coloana vertebrală pe care o suferise, pentru a se certifica existenţa afecţiunilor pe care acesta le-a invocat şi pentru care a fost operat, lucruri care nu au fost însă niciodată confirmate.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Sucevean de 42 de ani băgat în arest, după ce a lovit cu mașina o femeie aflată pe trotuar.  Individul nu are permis, a fugit de la locul accidentului și a refuzat să sufle în etilotest

Duminică după-amiază, la ora 16.50, o persoană neidentificată inițial, în timp ce conducea un autoturism …