UPDATE: Inaugurarea noilor autobuze electrice ale Sucevei. Două săptămâni acestea vor face PROBE, la unele sucevenii putând participa gratuit

reportersite
18 septembrie 2020, 17:30

secretarasite

UPDATE, 19.00: Primarul Ion Lungu a clarificat, într-un mesaj transmis vineri după-amiază, modul în care noile autobuze vor circula prin oraș în urmâtoarea perioadă. Inițial s-a înțeles că acestea vor efectua trasee gratuite pentru călători prin oraș, dar primarul a precizat că noile autobuze vor fi două săptămâni în probe, la o parte dintre acestea, ”în sarcină”, putând participa gratuit și sucevenii care doresc să facă acest lucru.

Asa cum am afirmat la conferința de presa in urmatoarele doua săptămâni se vor testa autobuzele in sarcina cu calatori,goale-fara călători zona de panta sau in zona de ses in prezenta delegaților de la firma furnizoare din China.
Autobuzele nu vor efectua trasee,vor avea afisat PROBE .
Poate nu m-am exprimat foarte clar,am spus ca cetatenii care vor sa vada sau sa mearga cu autobuzele noi electrice pot sa participe in anumite momente la probele care se fac.
Deci nu va fi transpot gratuit, asa cum au inteles gresit unii care m-au contactat.
Este gratuită participarea la probe ,nu se efectueaza trasee prestabilite in aceasta perioada de probe”, transmis primarul Ion Lungu.

 

Vineri, 18 septembrie, a avut loc inaugurarea unei prime părți a parcului de autobuze electrice care vor face parte din flota de mijloace de transport în comun a Diviziei electrice a societăţii de Transport Public Local Suceava. Este vorba despre cele 25 de autobuze electrice mari cu lungime de aproximativ 12 metri și care au fost achiziţionate de către municipalitatea suceveană printr-un proiect amplu cu finanțare europeană nerambursabilă.

Autobuzele au o autonomie de 250 de kilometri și dispun de tot confortul necesar. Perioada de funcționare este de 15 ani iar perioada de garanție de 8 ani. „Elementul cel mai important este bateria electrică care e foarte puternică de 374 kw”, a precizat primarul Sucevei. După cum anunțase cu câteva zile mai devreme Ion Lungu, a fost vorba de inaugurarea primei părţi a parcului auto de maşini electrice la autobaza din Burdujeni iar alte 15 autobuze electrice de dimensiuni mari (lungimea de aproximativ 12 metri) vor fi livrate Sucevei de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – în acest caz licitația trenează de mai multă vreme – și, totodată, alte 18 autobuze electrice de mici dimensiuni (aproximativ 6 metri lungime) vor fi furnizate Primăriei prin același proiect european iar alte cinci au fost cumpărate cu fonduri elvețiene. În final, divizia electrică de transport public a municipalității sucevene va dispune de 62 de autobuze de mari și de mici dimensiuni.

Recepția celor 25 de autobuze de mari dimensiuni care a avut loc la viitoarea autobază a diviziei de transport electric a municipalității ce se află în construcție în Burdujeni sat pe strada căpitan Grigorie Andrei. La evenimentul unde primarul Ion Lungu a făcut oficiile de gazdă au fost invitați să ia parte – ca de altfel și în alte ocazii în care sunt finalizate investiții ale municipalității sucevene – președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și deputatul Ioan Balan. De asemenea, fiind un proiect foarte important a fost de față și directorul Agenției de Dezvoltare Nord Est de la Piatra Neamț, Vasile Asandei.

La o primă vedere, două sunt veștile care ar putea reține atenția în mod deosebit: Municipiul Suceava este singurul din țară care va avea transport public local sută la sută electric și în primele două săptămâni după înmatricularea acestora, sucevenii vor putea călători cu autobuzele fără să plătească bilet deoarece aceste mijloace de transport în comun sunt în probe. Primarul Ion Lungu a precizat că se estimează ca înmatricularea autobuzelor să fie finalizată lunea sau marțea viitoare, ceea ce înseamnă că o călătorie gratis cu autobuzele electrice va putea fi efectuată chiar de marți sau de miercuri, dacă planurile decurg conform celor estimate de primarul Sucevei.

Mai sunt și alte orașe în țară care au autobuze electrice dar au doar o parte autobuze electrice iar restul sunt în sistem clasic pe motorină. E un proiect unicat la nivel național, un proiect integrat de transport public local electric”, a spus Ion Lungu cu referire la faptul că Municipiul Suceava este singurul din țară care va avea transport public local sută la sută electric și precizând că aducerea celor 25 de autobuze este un „eveniment istoric”. Înlocuirea autobuzelor pe motorină cu cele electrice va conduce la o reducere anuală a costurilor de peste 4 milioane de lei. Transportul de călători sută la sută ecologic nu presupune doar cele 62 de autobuze de mari și de mici dimensiuni cât va avea, în final, divizia electrică de transport public a municipalității, ci și de o autobază modernă care va fi finalizată în toamna acestui an, 54 de stații de transport care vor fi modernizate și vor avea automat ticketing pentru bilete, afișaj electronic, sistem de supraveghere video, dar și stațiile de încărcare pentru autobuze în număr de 41 – stații standard și rapide.

Acest proiect a luat 10 ani de muncă. Atunci când am semnat la Lisabona Memorandumul pentru transport electric am fost singurul reprezentant din Europa de Est, din România alături de orașe importante din Europa, Lisabona, Londra, Frankfurt. Municipiul Suceava a avut probleme de-a lungul timpului cu poluarea și amintesc aici de fosta fabrică IFA. Tocmai de aceea am făcut proiecte ecologice. Suntem singurul oraș din țară care avem transportul electric. Noi am mai adus și pe fonduri elvețiene mașini electrice la Primărie, autoutilitare, biciclete electrice, trotinete electrice. Azi ajung primele cinci trotinete electrice din cele 50. Iată  că avem un parc modern de transport electric în Suceava, ecologic cu poluare zero. Noi acum nu mai avem, surse de poluare. Iată că suntem un oraș verde și aceste autobuze vin să întregească strategia noastră de oraș verde”, a explicat Ion Lungu referindu-se la transportul electric.

Referitor la posibilitatea de a circula gratuit în următoarele două săptămâni cu autobuzele electrice, Ion Lungu a precizat că aceasta se va întâmpla cu ce mijloacele de transport nou achiziționate și aduse la Suceava vor fi înmatriculate. Conform celor explicate de edil, acum sunt autobuzele la înmatriculare și, probabil până luni sau marți vor fi finalizate procedurile, după care vor intra într-o perioadă de probă de două săptămâni și abia de atunci sucevenii vor putea să circule gratuit vreme de 14 zile.

De asemenea, Ion Lungu a ținut să specifice faptul că reprezentanți ai firmei producătoare vor sta o lună de zile la Suceava pentru a școlariza șoferii ce vor lucra pe autobuzele electrice. Între timp, șoferii vor avea o îmbrăcăminte de serviciu nouă, de nuanță verde, în ton cu autobuzele, dar și cu faptul că Suceava vrea să fie un „oraș verde”.

Reamintim că, inițial, din cele 25 de autobuze electrice mari sosiseră la Suceava 13 autobuze electrice, apoi celelalte 12 autobuze au ajuns în timpul nopţii de 15 spre 16 septembrie. Precizăm că dintre oficialitățile sucevene prezente au mai fost de față secretarul Municipiului Suceava, Ioan Ciutac și viceprimarul Lucian Harșovschi, alături de reprezentanții companiilor prin care s-au cumpărat autobuzele, respectiv ai turcilor de la firma BMC Truck&Bus care a adjudecat licitația și ai „terțului susținător” al acestei companii, puternicul concern chinez ZTE. Firma BMC Truck&Bus România a câștigat licitația deschisă organizată de Primărie pentru suma de 47,77 de milioane de lei fără TVA, însă autobuzele electrice nu sunt de proveniență turcească, ci de la puternicul concern chinezesc ZTE, reprezentanții firmelor dând asigurări că acele mijloace de transport electric sunt omologate pentru Uniunea Europeană.

secretarasite

Pe de altă parte, Ion Lungu mulțumit lui Gheorghe Flutur pentru că, atunci când a fost aprobat proiectul, era președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est de la Piatra Neamț. La rândul său, Gheorghe Flutur a felicitat conducerea Primăriei pentru că a schimbat parcul auto și crede că Suceava are „un viitor de oraș verde”. „E un lucru excepțional și am toată aprecierea pentru primarul Ion Lungu pentru că s-a zbătut foarte mult. La primele proiecte elvețiene am fost alături de el pentru că au fost foarte puține proiecte aprobate. Cred că e un câștig pentru cetățenii Sucevei. Viața ne obligă să facem mai departe benzi de circulație pentru autobuze, locuri de parcare pentru ca oamenii să-și lase mașinile și să se poată plimba cu aceste cu autobuze prin Suceava pentru că oraș verde înseamnă să descurajăm pe cât se poate celelalte forme de transport și să o încurajăm pe aceasta … Bravo pentru ce ați realizat!”, a spus șeful administrației județene, în opinia căruia trebuie gândit un parteneriat cu zona metropolitană pentru transport public în perioada care urmează. De asemenea, Ion Bălan a precizat că este un nou proiect pentru municipiul Suceava „care dă o gură de oxigen în plus Sucevei”. „Mă bucur că fac parte din această echipă care face performanță în administrație la Suceava. Mulțumesc primarului pentru efortul depus în acești ani”, a spus Ioan Bălan. (D.P.)

secretarasite