Tuesday , January 31 2023

Inainte de a pleca din minister, Sevil Shhaideh a anuntat ca începe etapa a doua a PNDL. Teoretic, Suceava ar primi cam 200 de milioane de euro

Ministerul Dezvoltării a anuntat ieri că începe etapa a doua a PNDL. Primesc finanțare 9.500 de obiective de investiții. Suceava ar urma să beneficieze de aproximativ un miliard de lei. Nu a fost anuntata insa lista obiectivelor care vor fi finantate in Suceava

 pndl

Ministerul Dezvoltării Regionale a anuntat vineri ca a început etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală prin care vor primi finanțare 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 alte obiective.

“Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanțare pentru fiecare județ sunt în curs de semnare. A doua etapă a PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”, a informat ieri Ministerul Dezvoltării Regionale.

Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor și orașelor, respectiv infrastructura la nivel județean.

„În acest moment este important ca această criză politică să se încheie cât mai repede pentru ca noul Guvern să-și intre în atribuții și proiectele majore, inclusiv PNDL 2, să fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finanțare reprezintă un prim pas în vederea implementării proiectelor. Orice zi care trece fără un guvern legitim pune în pericol demararea lucrărilor ce rezolvă probleme vitale pentru mii de localități. Primarii așteaptă să încheie contracte pentru ca problemele comunităților nu mai pot fi amânate”, a declarat Sevil Shhaideh, ­mi­nistru demisionar al MDRAPFE.

Conform mai multor informații prezentate public în ultima vreme de politicienii suceveni, județul nostru ar urma să primească aproximativ un miliard de lei (circa 200 milioane de euro)  în etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, nefiind însă prezentată deocamdată o listă exactă cu obiectivele finanțate prin acest program.  Suma solicitată de autorităţile sucevene prin cele 560 de proiecte depuse în vederea finanţării prin PNDL se ridică la peste 600 de milioane de euro, respectiv de peste 2,5 miliarde de lei.

La sfarsitul lunii mai, liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, declara că judeţul Suceava primeşte, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cea mai mare sumă din ţară, respectiv 920 de milioane de lei.

Senatorul Stan anunta atunci că priorităţile la finanţare vor fi şcolile şi grădiniţele, în special cele care nu au autorizaţii sanitare sau de securitate la incendii, urmate de proiecte de aducţiuni de apă şi reţele de canalizare, dar şi de drumuri judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, anunta de asemenea că proiectele depuse de judeţul Suceava pentru a fi finanţate prin PNDL se refera la modernizarea a 224 de unităţi şcolare, conectarea la reţele de apă-canal şi modernizarea drumurilor  Mălini – Borca, Panaci – Bilbor sau Frasin – Broşteni. „Îmi exprim speranţa că Ministerul Dezvoltării Regionale va da undă verde acestor proiecte. Judeţul Suceava a rămas în urmă în ultimii ani şi avem nevoie de astfel de investiţii”, declara Gheorghe Flutur luna trecuta.

Conform informatiilor prezentate de preşedintele CJ, cele 224 de proiecte depuse pentru modernizarea şi reabilitarea de unităţi şcolare au o valoare de 80 de milioane de euro, Flutur  subliniind că investiţiile urgente sunt necesare, având în vedere că scolile respective trebuie să obţină autorizaţiile sanitare şi cele din partea ISU pentru a putea funcţiona in continuare.

Numeroase proiecte depuse de localitatile sucevene vizeaza investitiile privind conectarea la retelele de apa curenta si canalizare, precum şi cele de electrificare şi iluminat public. De asemenea, Gheorghe Flutur anunta inca din primavara că CJ Suceava aşteaptă aprobarea unor proiecte importante depuse prin PNDL privind drumurile de la Mălini la Borca, Panaci – Bilbor sau Frasin – Broşteni, dar şi amenajarea Sălii Unirii din Palatul Administrativ din Suceava.

Trebuie spus faptul că, aseară, premierul Grindeanu a trimis către Palatul Cotroceni demisia mi­nistrului MDRAPFE, Sevil Shhaideh, așa că rămâne de văzut în ce fel noul ministru va pune în aplicare ordinul semnat ieri de aceasta. (T.V.)

 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …

One comment

  1. Este cea mai mare suma primita de jud. Suceava pentru investitii , Flutur trebuie sa treaca in sfarsit la treaba pt. ca nu mai are de ce sa se lamenteze (cum a facut ani de zile)….
    Si trebuie urmarit indeaproape ce face Flutur si Lungu cu aceste fonduri !!!