Tuesday , June 25 2024

În urma evaluării, Ministerul Dezvoltării a acordat cel mai mare punctaj traseului cicloturistic de 494 km, care va străbate județele Suceava, Bistrița Năsăud și Mureș

Ministerul Dezvoltării a anunțat joi că a finalizat etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de consiliile județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a  declarat, că, în urma evaluării, proiectul  privind realizarea de  trasee cicloturistice – piste de bicicletă, proiect care presupune un parteneriat între Consiliul Județean Suceava, lider de proiect, împreună cu 20 de primării, CJ Bistrița-Năsăud cu 15 primării și CJ Mureș cu 9 primării, a obținut cel mai mare punctaj .
”Până în ultima zi a anului vin vești foarte bune pentru județul Suceava. Credeam că vestea cu cei 63 milioane de lei pentru drumuri județene ar fi ultima veste pentru acest an dar iată că încă o veste bună vine ca urmare evaluării proiectului pe trasee cicloturistice – piste de bicicletă, realizat prin parteneriat între Consiliul Județean Suceava, lider de proiect, împreună cu 20 de primării, CJ Bistrița-Năsăud cu 15 primării și CJ Mureș cu 9 primării. Proiectul a fost depus la finanţare pe PNRR, Componenta 11 – turism și cultură. Bugetul total este de 40,7 milioane de euro fără TVA”, a spus președintele CJ Suceava.
Proiectul presupune amenajare de piste de biciclete, marcaje, indicatoare, lucrări de terasare și reabilitare drumuri și terenuri pe o lungime totală de 494 km pe cele 3 județe, din care 193,1 pe teritoriul județului Suceava, 161,1 km traseu principal și 32 km trasee secundare (Vicovu de Sus – frontiera cu Ucraina, Sadova – Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei – Colacu).
”Pentru obținerea unui punctaj bun am avut în vedere legătură cu frontiera cu Ucraina și o bună parte din traseu, 71%, se suprapune pe Via Transilvanica, adică 136,3 km”, a mai declarat Gheorghe Flutur.  Conform acestuia, localitățile parcurse sunt: Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Frumosu, Moldovița, Sadova, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Pojorâta, Ciocănești, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Dorna Candreni, Poiana Stampei și Coșna.
”Dorim să încurajăm această formă de turism și de agrement pe bicicletă pe trasee montane și sunt convins că vor fi foarte mulți doritori mai ales că leagă mănăstiri din Bucovina, trasee montane cu peisaje fantastice, sate de munte. Proiectul va contribui la dezvoltarea turismului în județul Suceava, vor apărea noi pensiuni și noi locuri de cazare. A meritat efortul deosebit al specialiștilor noștri de la proiecte europene și de la departamentul tehnic, precum și primarii cu echipele lor din localitățile partenere. Tot acest efort a fost încununat de obținerea celui mai mare punctaj în urma evaluării. Mulțumesc tuturor și mult spor, la cât mai multe proiecte în anul viitor”, a transmis Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Consiliile județene din țară au depus la Ministerul Dezvoltării proiecte pentru amenajarea a 6.556 de kilometri de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR.  Ministerul Dezvoltării a anunțat joi că a finalizat etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de Consiliile Județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin PNRR. Ministerul va finanța construcția traseelor cicloturistice care leagă localități din cel puțin trei județe și care facilitează turismul prietenos cu mediul și un stil de viață sănătos.

Au fost depuse 10 cereri de finanțare, toate eligibile, pentru amenajarea a 6.556 km trasee cicloturistice, în valoare totală de 643.635.300 de euro. Bugetul total aferent acestei componente este de 197,5 milioane de euro pentru amenajarea a aproximativ 2.394 km de trasee. La acestea, se adaugă traseele cicloturistice construite pe digurile cursurilor de apă, administrate de Administrația Națională „Apele Române”, pentru care sunt alocate alte 50 milioane de euro. La această categorie au fost depuse 7 proiecte, care urmează să fie evaluate și anunțate de Ministerul Dezvoltării.

Traseele cicloturistice vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale, susțin reprezentanții ministerului.  (O.S.)

Vezi si

CSM Suceava are o sportivă calificată oficial la Jocurile Olimpice de la Paris

Rădăuțeanca Mădălina Amăiestroaie (21 de ani) va reprezenta România în proba olimpică de tir cu …