Sunday , January 29 2023

În ultima lună a anului trecut inspectorii sanitari au dat amenzi de aproape 15.000 de lei

În luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică au desfășurat 255 de acțiuni de control, iar în urma neconformităților constatate au aplicat opt sancțiuni contravenționale, dintre care un avertisment și șapte amenzi în valoare totală de 14.800 lei. ”În obiectivele din categoria nonaliment, inspectorii din cadrul Serviului de Control în Sănătate Publică au efectuat un număr total de 85 controale, pentru neconformitățile constatate fiind aplicate trei sancțiuni contravenționale constând într-un avertisment și două amenzi, în valoare totală de  6.200 lei. Controalele efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins: două controale în unități din domeniul apă; 32 controale în unități de turism, fiind aplicată o amendă în valoare de 3.200 lei; 11 controale la unități din categoria mediu, fiind aplicată o amendă în valoare de 3.000 lei; 35 controale la unități din categoria biocide; două controale la unități de învățământ; două controale la unități sanitare cu paturi, fiind aplicat un avertisment și un control în domeniul deșeurilor periculoase”, a declarat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Printre neconformitățile depistate se află necompletarea tuturor rubricilor în documentele care atestă serviciile medicale acordate pacienților, conform prevederilor legale în vigoare; neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spații frigorifice și nemarcarea vizibilă a suprafețelor de lucru, ustensilelor și a spațiilor frigorifice pentru identificarea scopului de folosire pe tipuri de alimente; depozitarea direct pe sol a dejecțiilor animaliere.

În obiectivele din categoria aliment inspectorii din cadrul S.C.S.P. au efectuat un număr total de 170 controale, pentru neconformitățile depistate fiind aplicate cinci amenzi, în valoare totală de 8.600 lei.

Controalele efectuate în obiectivele din categoria aliment au cuprins: 13 controale la producători și ambalatori, fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 5.600 lei; cinci controale la distribuitori și transportatori; 106 controale la retaileri, fiind aplicată o amendă în valoare de 1.000 lei; 44 controale în unități din sectorul servicii, fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 2.000 lei și două controale la producători primari care vând direct consumatorului final.

Neconformități constatate au fost neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spații frigorifice; comercializarea sării iodate pentru consumul uman, cu un conținut de iod în afara limitelor stabilite; neefectuarea cursului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

În cursul lunii decembrie 2022 au fost rezolvate 16 sesizări venite din partea sucevenilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …