Monday , November 28 2022

In şase zile, garda Forestiera Suceava a constatat tăieri ilegale de 290 mc de lemn, cu o valoare a prejudiciului de peste 180000 lei

În săptămâna 23-29 septembrie 2019, Garda Forestieră Suceava a avut o activitate susținută de control al respectării regimului silvic pe raza județului Suceava, fiind efectuate 38 de controale și verificări.

Controalele silvice au vizat asigurarea integrității fondului forestier, exploatările forestiere, circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice și activitatea operatorilor economici care prelucrează/depozitează/comercializează material lemnos.

S-a acționat preponderent în  zonele critice din punctul de vedere al tăierilor fără drept de arbori, identificate prin măsurile complexe de monitorizare instituite.

S-au constatat 23 de  situații de încălcare a legislației în vigoare, pentru care s-au aplicat un număr de 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 23000 lei. Complementar, a fost dispusă confiscarea fizică a cantității de 68 mc materiale lemnoase, din care 52 mc cherestea și 16 mc lemn lucru rășinoase. Materialul lemnos a fost predat spre valorificare ocoalelor silvice.

Efectuarea controalelor care au vizat legalitatea transporturilor de materiale lemnoase pe drumurile publice au fost efectuate împreună cu polițiștii suceveni, în cadrul planurilor de acțiune comune.

Volumul total al tăierilor ilegale de arbori constatate în această perioadă a fost de 290 mc, cu o valoare a prejudiciului de peste 180000 lei. Cea mai mare parte a acestor tăieri ilegale de arbori a fost  constatată  în fond forestier privat, într-o suprafață de 7,0 ha pentru care serviciile silvice sunt asigurate de Ocolul Silvic Bucovina, respectiv 166 de arbori tăiați ilegal, cu un volum de aproximativ 287 mc si o valoare a prejudiciului de peste 179000 lei. Garda Forestieră Suceava a sesizate organele în drept pentru efectuarea cercetărilor ce se impun în acest caz.

„S-a continuat activitatea de impulsionare a asigurării serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată, prin predarea în pază către ocoalele silvice a unei suprafețe de 24 de hectare de pădure. Reamintim faptul că respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toți proprietarii sau deținătorii de fond forestier, aceștia având obligația să asigure paza şi integritatea fondului forestier prin structuri silvice autorizate.

Precizăm faptul că, în zonele în care au fost semnalate încălcări privind respectarea regimului silvic, verificările vizând respectarea legislației silvice vor continua”, se arata intr-un comunicat al Gărzii Forestiere Suceava transmis redacţiei.

Vezi si

Premierul Nicolae Ciucă : La Mulți Ani, frumoasă Bucovină! La mulți ani, tuturor românilor bucovineni!

La 104 ani de la unirea Bucovinei cu Țara, premierul Nicolae Ciucă a transmis un …