În primele 5 luni ale anului, în județul Suceava au fost 234 de furturi din locuință, cu 79 mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2018

20/06/19 ora:12:05am

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, a lansat ieri, 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință.

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat pe 19 iunie 2019, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.  Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propun să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În România, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracțiuni de furt din locuințe, cu 5.45% mai puțin față de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

La nivelul județului Su­ceava în primele 5 luni ale anului au fost sesizate 234 de furturi din locuință, cu 79 mai puține decât în primele 5 luni din 2018.

Analiza infracțiunilor de furturi din locuințe evidențiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârșirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, peste 100 de polițiști suceveni vor fi angrenați  în activități de prevenire și informare, în special în mediul rural și în zonele cu case izolate sau locuite de persoane vârstnice.

O primă activitate s-a des­fășurat la nivelul Secției de Poliție Ipotești. Polițiștii secției au mers din casa în casă la persoanele vârstnice, au purtat discuții cu acestea și le-au arătat cum pot cădea victime ale furturilor dar și cum pot preveni aceste fapte. Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. Cetățenii au fost avertizați cu privire la pericolele inițierii unor relații de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care  vând diverse obiecte sau prestează anumite activități. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuințe, anexe sau curți și a sustrage bunuri sau sume de bani, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.