Saturday , January 28 2023

În plină pandemie de COVID-19, cu deficit de paturi în spitale, clădirea nouă a spitalului de la Fălticeni zace încă neutilizată

Prim-ministrul Ludovic Orban a fost întrebat de presa suceveană, după ceremonia de constituire a Consiliului Județean Suceava și depunerea jurământului președintelui CJ Suceava Gheorghe Flutur, să comenteze întârzierea cu care este finalizat noul spital din Fălticeni, necesar mai ales acum, în pandemie. Ludovic Orban a răspuns, la modul general, că „la această întrebare poate da un răspuns Ministerul Sănătății, care cunoaște exact situația”.

”Am înțeles că acolo există clădirea, numai că sunt necesare dotări, realizarea circuitelor, sigur necesar personalul, bănuiesc că este în curs de operaționalizare spitalul din Fălticeni”, a continuat premierul. Este de precizat că întrebările cu privire la clădirea nouă a spitalului municipal de la Fălticeni au fost adresate în condițiile unei măsuri a CJSU, la propunerea DSP, care vor fi transmise la Ministerul Sănătății, cu privire la alocarea de la patru spitale a unui anume număr de patru pentru pacienții COVID-19, acestea urmând a fi unități medicale „suport-COVID19”.

Premierul a spus că nu știe despre aceste propuneri de la CJSU Suceava, însă a spus că sunt discuții la nivel central cu privire la măsurile referitoare la pandemia de COVID-19, inclusiv cele de suplimentare a numărului de paturi. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să intervină și să sugereze că alocări de fonduri trebuie să vină și să fie o anumită prioritizare și din partea autorității locale. „Din 20 milioane lei necesari pentru Fălticeni din luna martie solicitați, Guvernul Orban a acordat 15 milioane de lei. Știu că și municipiul, pentru că (spitalul – n.r.) e în subordinea municipiului, avea ceva priorități de alocare a resurselor. Faptul că (Guvernul – n.r.) a alocat cea mai mare parte a banilor … înțeleg că sunt în linie dreaptă pentru ca spitalul să se deschidă în acest an. Am avut mai multe discuții chiar eu personal cu ministrul Sănătății și a fost toată deschiderea pentru a-i ajuta”, a declarat Gheorghe Flutur.

Cel puțin din punct de vedere oficial, noul spital din Fălticeni nu dispune încă de toată aparatura medicală necesară și acesta este motivul pentru care nu a fost inaugurat cu toate ajutoarele financiare de la Guvern. Totuși, neoficial, se pare că tocmai intenția de la o anumită perioadă a transformării spitalului de la Fălticeni în spital COVID sau măcar „suport-COVID” a condus la tergiversarea finalizării dotărilor necesare. (D.P.)

secretarasite

Vezi si

Reluarea lucrărilor la axialul Suceava – Iași poate fi făcută în primăvară

Lucrările de modernizare a axei rutiere strategice 1 Suceava-Iași s-ar putea relua în această primăvară. …