Friday , April 19 2024

In plin sezon turistic, serul antiviperin lipseşte din spitalele din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc

Spitalul din Gura Humorului mai are pe stoc doar două flacoane cu acest ser. De la începutul lunii, trei suceveni au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava muşcaţi de şarpe 

spital

În plin sezon turistic, criza de ser antiviperin din spitalele sucevene este acută. Spitalele din Vatra Dornei şi Gura Humorului, de pildă, nu deţin pe stoc nici un flacon din acest ser. Chiar dacă medicii au făcut comandă pentru refacerea stocului, procedura de achiziţie este una greoaie, întrucât există un singur furnizor la nivelul întregii ţări. În cazul în care vor exista situaţii care vor necesita administrarea acestui ser, pacienţii vor fi redirecţionaţi către alte instituţii sanitare din judeţ. Spitalul din Gura Humorului mai are pe stoc doar două flacoane cu acest ser, iar în farmacia Spitalului Judeţean Suceava mai sunt şapte astfel de flacoane. Si în cursul anului trecut, spitalele sucevene s-au confruntat cu o criză de ser antiviperin. In lunile iulie şi august 2014, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a trimis pacienţii muşcaţi de şarpe către clinici din Iaşi. Antidotul trebuie administrat în primele şase ore de la muşcătură. Potrivit legislaţiei în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale iar acestea îl achiziţionează în cantităţi mici din cauza costului mare. Un flacon costă peste 500 de lei şi are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, şerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă.  In luna în curs, trei suceveni au avut parte de o experienţă de acest gen şi cu toţii au primit tratament specializat şi au rămas internaţi la Spitalul Judeţean Suceava pentru supraveghere.
Fiind perioadă de vacanţă şi de concedii, medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre şi stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci şi şosete albe, iar dacă se întâmplă să fie muşcaţi de şarpe să sune imediat la 112. “Pe zonele cu pietre şi stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De preferat, să fim încălţaţi cu încălţăminte solidă, bocanci şi şosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe mişcătoare”, ne-au explicat cadre medicale care au adăugat că este bine ca turiştii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că şerpii simt vibraţiile şi pleacă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …