Friday , May 24 2024

În mai puțin de două săptămâni, farmaciile din județ au eliberat rețete compensate în valoare de aproape 4 milioane de lei

De la începutul acestei luni, CAS a decontat pentru programele naționale de sănătate suma de 1.049.000 lei. Alte 2.440.000 de lei au fost decontate pentru restul medicamentelor gratuite sau compensate.

În mai puțin de două săptămâni, mai precis de la începutul aceste luni, sucevenii au beneficiat de rețete compensate în valoare totală de aproape 4 milioane de lei. Aproximativ jumătate din sumă a fost direcționată către programele naținale de sănătate, mai precis 1.049.000 de lei și 2.440.000 pentru decontarea celorlalte tipuri de medicamente.

După cum reiese din aceste cifre, consumul de medicamente în rândul sucevenilor se află pe un trend ascendent. și dacă trebuie, și dacă nu trebuie, se consumă medicamente pe bandă rulantă, chiar dacă nu există indicații în acest sens din partea unui medic specialist, farmaciștii având vânzări ridicate, pe lângă medicamente eliberate cu prescripție medicală. Faptul că în ultimii ani a crescut considerabil consumul de medicamente în județul nostru reiese și din sumele pe care Casa de Asigurări de Sănătate Suceava le decontează lună de lună către farmaciile din județ cu care există încheiat Contract-cadru pentru furnizare de medicamente. Doar de la începutul acestei luni, farmaciile sucevene au primit de la CAS aproximativ 4 milioane de lei, sumele fiind mult mai mari de la an la an. Se pare că acest fapt se datorează, pe lângă consumul tot mai mare de medicamente al sucevenilor, și creșterii prețurilor acestora, creșterii numărului de bolnavi, diagnosticării mult mai rapide a afecțiunilor și tratamentului în consecință.

Se pare că sucevenii sunt mai bolnavi, comparativ cu anii trecuți, dar prețuiesc mai mult sănătatea. Plata CAS s-a făcut atât pentru medicamente care au fost eliberate în mod gratuit sau compensat, cât și pentru cele din programele de sănătate. Tratamentele pentru cancer sunt cele mai costisitoare, un tratament lunar putând ajunge și la suma de 50.000 de lei, bani care sunt decontați de Casa de Asigurări de Sănătate. În judetul Suceava, în prezent sunt 288 de farmacii în cntract cu CAS. Printre cei mai mulți bani au fost decontați de către CAS, societăților Delpharma și Dracaena Farm. Pentru rețetele compensate, farmaciile Arsene au primit de la CAS, suma de peste 5.000 de lei, iar farmacia Humanitas a vândut medicamete compensate în valoare de peste 60.000 de lei.

La toate aceste sume se adaugă și medicamentele cumpărate de către suceveni la liber, pentru care nu au avut nevoie de rețete. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Drum proaspăt asfaltat în Siret. Cum a întors Flutur în favoarea lui o ”glumiță” de campanie care a făcut valuri pe Internet

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, au trimis o fotografie …