În luna mai, peste 26.800 de suceveni aflați în șomaj tehnic au încasat 44,5 milioane de lei

reportersite
3/06/20 ora:7:45am

AJOFM continuă să primească astfel de cereri ale angajatorilor care au suspendat contractele de muncă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Au fost deja încărcate pe platforma aici.gov.ro peste 700 de solicitări de șomaj tehnic ce vizează suspendarea activității în luna mai, indemnizațiile aferente urmând a fi încasate în cursul acestei luni 

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a transmis o informare conform căreia, în luna mai, a fost plătită către 4.187 de agenți economici din județ o sumă de peste 44,5 milioane de lei, reprezentând șomajul tehnic a 26.866 salariați.

”Solicitările angajatorilor pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie au fost plătite integral, 4.187 de agenți economici beneficiari, care au suspendat contractele de muncă a 26.866 salariați, au încasat 44.529.698 lei. Reamintim că în luna martie au beneficiat de aceste indemnizații 1.901 angajatori suceveni, care au trimis în șomaj tehnic 12.543 de angajați și au primit 7.589.253 lei. Măsurile de sprijin ce au intrat în vigoare prin OUG 92/2020, odată cu încetarea stării de alertă, vizează angajatorii care decid să reactiveze salariații aflați în șomaj tehnic, dar și susținerea angajării șomerilor tineri, a celor peste 50 de ani sau a cetățenilor români rămași fără locul de muncă din străinătate, din motive neimputabile lor”, a precizat directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi.

Instituția continuă să primească astfel de cereri ale angajatorilor care au suspendat contractele de muncă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Astfel, au fost deja încărcate pe platforma aici.gov.ro peste 700 de solicitări de șomaj tehnic ce vizează suspendarea activității în luna mai, indemnizațiile aferente urmând a fi încasate în cursul acestei luni.

AJOFM Suceava informează angajatorii care au reluat activitatea și reactivează, după data intrării în vigoare a OUG 92/2020, raporturile de muncă ale salariaților, aflați în șomaj tehnic de cel puțin 15 zile pe durata stării de urgență sau de alertă, că pot solicita decontarea a 41,5% din salariul brut al angajatului, până la maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut (5429 lei x 41,5%â2.253 lei). Facilitatea este condiționată de menținerea raporturilor de muncă ale salariaților până la 31.12.2020, cu excepția contractelor de muncă sezoniere și a situției în care contractul încetează din inițiativa angajatului.

Pierderea locului de muncă în țară și în străinătate, dar și reinserția cât mai rapidă a persoanelor afectate este susținută prin facilități acordate angajtorilor. Potrivit aceluiași cadru normativ, angajatorii primesc lunar, timp de 1 an, 50% din salariile negociate, dacă încadrează șomeri peste 50 de ani sau cu vârsta între 16-29 de ani, înregistrați în evidențele AJOFM Suceava, care au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență sau de alertă. Sumele se acordă din bugetul asigurărilor sociale, pentru fiecare persoană angajată, dar nu mai mult de 2.500 lei. Facilitatea se acordă

și în situația angajării cetățenilor români, cărora li s-a desfăcut contractul de muncă în străinătate, din motive neimputabile lor. (O. NUȚU)