Monday , September 26 2022

In ianuarie, încasările Termica au crescut cu peste 30% faţă de decembrie

asociatii [800x600]

Suma achitată de asociaţiile de proprietari către Termica, în baza încasărilor de la populaţie, a fost de 2,314 milioane de lei în ianuarie. In decembrie, populaţia municipiului Suceava a achitat 1,689 de milioane de lei la Termica SA. In municipiul Suceava, numărul locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termoficare îl depăşeşte în continuare pe cel al locuinţelor unde s-au montat centrale termice pe gaz

Populaţia municipiului Suceava a plătit în ianuarie pentru energia termică mai mulţi bani decât a achitat în luna decembrie. Diferenţa este cu peste 30% mai mare, adică şase sute de mii de lei în plus achitaţi de suceveni în ianuarie faţă de decembrie. Potrivit viceprimarului Ovidiu Doroftei, suma achitată de asociaţiile de proprietari către Termica, în baza încasărilor de la populaţie, a fost de 2,314 milioane de lei în ianuarie, când practic a fost de plătit consumul facturat pe luna decembrie. Asta spre deosebire de luna decembrie când populaţia municipiului Suceava a achitat 1,689 de milioane de lei la Termica SA, prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Chiar dacă faţă de iarna trecută sumele încasate la încălzire sunt mai mici, autorităţile administraţiei locale pun însă accentul pe faptul că totuşi a fost o creştere mare a încasărilor în ianuarie faţă de decembrie.
Menţionăm că, potrivit viceprimarului Ovidiu Doroftei, în municipiul Suceava sunt 36.422 de apartamente, inclusiv garsoniere, cu tot cu cele construite după 1990. Mai bine de jumătate din cele 36.422 de locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar alte 15.402 locuinţe s-au debranşat pentru a-şi pune centrale termice. De asemenea, există şi un număr de 477 de locuinţe care nu mai sunt racordate nici la sistemul centralizat de termoficare, nici nu au centrale pe gaz montate.
De regulă, este vorba despre persoane care s-au debraşnat fără să îşi asigure o sursă alternativă de căldură, situaţia fiind undeva la limita legii. Din câte se pare, cele mai multe cazuri de acest gen ar fi la proprietarii de locuinţe care nu au cu ce să îşi achite datoriile şi au recurs la astfel de soluţii.
Reaminim că primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a lansat zilele trecute un apel către cetăţenii municipiului reşedinţă de judeţ pentru a-şi achita facturile restante la SC Termica SA Suceava şi a pentru a mai plăti din penalităţi. Asta deoarece, susţine Ion Lungu, sunt mari probleme în această privinţă iar populaţia nu plăteşte nici contravaloarea facturii, darămite şi restanţele care cu tot cu penalităţi şi datoria curentă ar trece de 20 de milioane de lei. De asemenea, Ion Lungu a precizat, într-o recentă declaraţie de-a sa, că ar trebui ca sucevenii să îşi facă o prioritate din a achita facturile la încălzire pentru că investitorul privat nu este dispus să aibă clemenţă foarte mare faţă de datornici. De asemenea, în lunile următoare sunt posibile schimbări de situaţie pe fondul unor contracte noi încheiate în mod individual şi a unei licitaţii de concesionare a serviciului de termoficare centralizată. (D.P.)

Vezi si

Patru gospodării distruse de incendii, în mai puțin de 24 de ore

În mai puțin de 24 de ore, pompierii militari suceveni au fost nevoiți să intervină …